czwartek, 20 grudnia 2012

Duszona kaczka w soku z pomarańczy z orientalnymi przyprawami


Tak przygotowana kaczka będzie pysznym świątecznym obiadem. Duszona w soku z pomarańczy, z imbirem, anyżem, goździkami i czosnkiem z sałatą z kiełkami buraczków, sezamem i ryżem. Tak przygotowane kacze udo jest bardzo smaczne, gwarantuję, że jak raz zjesz, będziesz chcieć je jeść częściej.


SKŁADNIKI

4 uda kaczki
2 szklanki soku z pomarańczy
anyżek
2 goździki
2 ząbki czosnku
świeży imbir 2 cm
sos sojowy ok 4 łyżek
płatki papryczki chili



PRZYGOTOWANIE:

Obsmaż kacze uda na małej ilosci oleju aż się zrumienią, wlej sok i sos sojowy do obsmażonych ud oraz przyprawy. Duś ok. 1,5 godz. aż mięso będzie miało piękny karmelowy kolor.

Ugotuj ryż na sypko.

Przygotuj sałatę, zrób do niej sos:
3 łyżki oleju, 
łyżka sosu sojowego, 
łyżeczka octu ryżowego 
sok z imbiru 1 łyżeczka,
olej sezamowy kilka kropel. 

Wymieszaj składniki np. w słoiczku. Polej nim sałatę. Posyp prażonym sezamem.




3 komentarze:

  1. Fajnie wygląda z tą sałatką z sezamem i jestem pewna, że jest pycha. Dla siebie goździki bym pominęła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie pyszne danie!
    Kocham kaczkę.
    Pogodnych i szczęśliwych świąt!

    OdpowiedzUsuń