SKŁADNIKI
4 uda kaczki
2 szklanki soku z pomarańczy
anyżek
2 goździki
2 ząbki czosnku
świeży imbir 2 cm
sos sojowy ok 4 łyżek
płatki papryczki chili
Obsmaż kacze uda na małej ilosci oleju aż się zrumienią, wlej sok i sos sojowy do obsmażonych ud oraz przyprawy. Duś ok. 1,5 godz. aż mięso będzie miało piękny karmelowy kolor.
Ugotuj ryż na sypko.
Przygotuj sałatę, zrób do niej sos:
Ugotuj ryż na sypko.
Przygotuj sałatę, zrób do niej sos:
3 łyżki oleju,
łyżka sosu sojowego,
łyżeczka octu ryżowego
sok z imbiru 1 łyżeczka,
olej sezamowy kilka kropel.
Wymieszaj składniki np. w słoiczku. Polej nim sałatę. Posyp prażonym sezamem.
Fajnie wygląda z tą sałatką z sezamem i jestem pewna, że jest pycha. Dla siebie goździki bym pominęła ;)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie pyszne danie!
OdpowiedzUsuńKocham kaczkę.
Pogodnych i szczęśliwych świąt!
pięknie przypieczona ;)
OdpowiedzUsuń