czwartek, 20 grudnia 2012

Duszona kaczka w soku z pomarańczy z orientalnymi przyprawami

Duszona kaczka  w soku z pomarańczy z orientalnymi przyprawami

Kaczka w soku z pomarańczy. Tak przygotowana kaczka będzie pysznym świątecznym obiadem. Duszona w soku z pomarańczy, z imbirem, anyżem, goździkami i czosnkiem z sałatą z kiełkami buraczków, sezamem i ryżem. Tak przygotowane kacze udo jest bardzo smaczne, gwarantuję, że jak raz zjesz, będziesz chcieć je jeść częściej.


SKŁADNIKI


4 uda kaczki
2 szklanki soku z pomarańczy
1 gwiazdka anyżu
2 goździki
2 ząbki czosnku
świeży imbir 2 cm
sos sojowy około 2-3 łyżek
płatki papryczki chili

Do podania: ryż i sałata


PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie obsmaż kacze uda na małej ilości oleju aż się lekko zrumienią, wlej sok i sos sojowy oraz dodaj przyprawy. Przykryj pokrywką. Duś ok. 60 -70 minut aż mięso będzie miało piękny karmelowy kolor i będzie miękkie. Podczas duszenia obracaj mięso od czasu do czasu. 

Ugotuj ryż na sypko najlepiej basmati.

Przygotuj sałatę, zrób do niej sos:


3 łyżki oleju 
łyżka sosu sojowego
łyżeczka octu ryżowego 
sok z utartego imbiru 1 łyżeczka
olej sezamowy trochę

owoce granatu 

plaster pomarańczy









3 komentarze:

  1. Fajnie wygląda z tą sałatką z sezamem i jestem pewna, że jest pycha. Dla siebie goździki bym pominęła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie pyszne danie!
    Kocham kaczkę.
    Pogodnych i szczęśliwych świąt!

    OdpowiedzUsuń