Aqua fresca arbuzowa z sokiem z limonki na wodzie kokosowej.
500 ml wody kokosowej
1/2 średniej wielkości arbuza
kilka kostek lodu
sok z limonki
mięta ( u mnie truskawkowa mięta, która własnie zakwitła)
kilka plasterków limonki
Arbuza przekroiłam na pół, łyżką wydrążyłam miąższ. Do blenedera kielichowego łożyłam kostki lodu, arbuza, wcisnęłam sok z limonki i wlałam wodę kokosową. Wszystko zmiksowałam. Przelałam do wydrążonej "miski" z arbuza, dodałam miętę i plasterki limonki a potem do szklaneczek.
sobota, 18 lipca 2020
poniedziałek, 13 lipca 2020
Jagody z mrożonymi bananami
To chyba mój najkrótszy wpis a zarazem najlepszy. W konsystencji lekko rozmrożonych lodów.
2 mrożone banany
1/2 szklanka jagód
2 łyżeczki odżywki białkowej lifefood fruit antiox
sok z połówki cytryny
Składniki zmiksować.
Sałatka z kurkami
3/4 szklanki soczewicy czarnej beluga lub zielonej
200 gram oczyszczonych kurek
cebula
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy
natka z pietruszki posiekana drobno
sól i pieprz do smaku
4 suszone pomidory
1/2 papryczki chili
Soczewicę ugotować ok.30 minut (jeśli wybraliście czarną soczewicę). Zielona gotuje się do 15 minut. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę dodać obrane i umyte kurki. Dusić kilka minut do miękkości. Dodać plasterki czosnku. Wymieszać. Dodać ugotowaną soczewicę, natkę, pocięte w paski suszone pomidory oraz pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili. Udekorować ziołami np. listkami bazylii.
Subskrybuj:
Posty (Atom)