sobota, 18 lipca 2020

Aqua fresca arbuzowa na wodzie kokosowej

Aqua fresca arbuzowa z sokiem z limonki na wodzie kokosowej.

SKŁADNIKI:

500 ml wody kokosowej
1/2 średniej wielkości arbuza
kilka kostek lodu
sok z limonki
mięta (u mnie truskawkowa mięta, która właśnie zakwitła)
kilka plasterków limonki

PRZYGOTOWANIE:

Arbuza przekroiłam na pół, łyżką wydrążyłam miąższ. Do blenedera kielichowego łożyłam kostki lodu, arbuza, wcisnęłam sok z limonki i wlałam wodę kokosową. Wszystko zmiksowałam. Przelałam do wydrążonej "miski" z arbuza, dodałam miętę i plasterki limonki a potem do szklaneczek.

poniedziałek, 13 lipca 2020

Jagody z mrożonymi bananami


To chyba mój najkrótszy wpis a zarazem najsmaczniejszy. W konsystencji lekko rozmrożonych lodów.

SKŁADNIKI:
2 mrożone banany
1/2 szklanka jagód
2 łyżeczki odżywki białkowej  lifefood fruit antiox
sok z połówki cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Składniki zmiksować.





Sałatka z kurkami

Zachwycają mnie skałdniki. Kiedy przeczytam o danym produkcie- skałdniku, jego właciwościch natychmiast coś muszę z nim ugotować. Tak też było z czarna soczewicą. Jest niesamowicie zdrowa.  Dlatego powstała ta pyszna i sycąca sałatka z kurkami i z soczewicą. Dobra na zimno i ciepło.

SKŁADNIKI:

3/4 szklanki soczewicy czarnej beluga lub zielonej
200 g oczyszczonych kurek lub pieczarek
cebula
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy
natka z pietruszki posiekana drobno
sól i pieprz do smaku
4 suszone pomidory
1/2 papryczki chili

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę ugotować ok. 30 minut (jeśli wybraliście  czarną soczewicę). Zielona gotuje się do 15 minut. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę dodać obrane i umyte kurki. Dusić kilka minut do miękkości. Dodać plasterki czosnku. Wymieszać. Dodać ugotowaną soczewicę, natkę, pocięte w paski suszone pomidory oraz pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili. Udekorować ziołami np. listkami bazylii.