Pierogi pomidorowe z pysznym farszem ze szpinaku, sera i czosnku niedźwiedziego.
Składniki:
Ciasto:
Mąka 250 g ( dałam orkiszową typ 700)
Olej 25 g
Sól 1/2 łyżeczki
Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
Woda 150 ml
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Wrzącą wodą zalać mąkę. Dodać sól, koncentrat pomidorowy oraz olej. Wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do ostygnięcia.
Farsz:
2 opakowania szpinaku baby
Ser biały 400 g
Ser feta 100 g
Sól i pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa trochę
Liście czosnku niedźwiedziego kilka sztuk
Okrasa:
4 sztuki suszonych pomidorów
Ząbek czosnku
Oliwa około 50 ml
Pomidory pociąć na "skwarki", czosnek posiekać drobno. Rozgrzać oliwę dodać pokrojone pomidory i czosnek. Zestawić z ognia.
Przygotowanie:Szpinak sparzyć we wrzątku kilka minut odcedzić i odcisnąć z wody następnie posiekać wraz z czosnkiem niedźwiedzim. Przełożyć do miski i dodać ser oraz przyprawy. Wymieszać całość.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać kółka albo kwadraty. Na środku umieść łyżeczkę nadzienia i zlepić. Ugotować wodę i posolić. Gotować pierogi partiami, jedną minutę po wypłynięciu.
Pierogi polać przygotowana okrasą i udekorować liśćmi bazyli.