piątek, 5 kwietnia 2024

Pierogi pomidorowe z czosnkiem niedźwiedzim

Pierogi pomidorowe z pysznym farszem ze szpinaku, sera i czosnku niedźwiedziego. 

Składniki:


Ciasto:


Mąka 250 g ( dałam orkiszową typ 700)

Olej 25 g

Sól 1/2 łyżeczki

Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki 

Woda 150 ml


Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Wrzącą wodą zalać mąkę. Dodać sól, koncentrat pomidorowy oraz olej. Wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do ostygnięcia.


Farsz:

2 opakowania szpinaku baby

Ser biały 400 g

Ser feta 100 g

Sól i pieprz do smaku

Gałka muszkatołowa trochę

Liście czosnku niedźwiedziego kilka sztuk


Okrasa:

4 sztuki suszonych pomidorów

Ząbek czosnku

Oliwa około 50 ml

Pomidory pociąć na "skwarki", czosnek posiekać drobno. Rozgrzać oliwę dodać pokrojone pomidory i czosnek. Zestawić z ognia.

Przygotowanie:

Szpinak sparzyć we wrzątku kilka minut odcedzić i odcisnąć z wody następnie posiekać wraz z czosnkiem niedźwiedzim. Przełożyć do miski i dodać ser oraz przyprawy. Wymieszać całość.

Ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać kółka albo kwadraty. Na środku umieść łyżeczkę nadzienia i zlepić. Ugotować wodę i posolić. Gotować pierogi partiami, jedną minutę po wypłynięciu.

Pierogi polać przygotowana okrasą i udekorować liśćmi bazyli.




środa, 3 kwietnia 2024

Focaccia pomidorowa

 

Na moim blogu znajdziesz kilka przepisów na focaccię. Np. z ziemniakami. Tym razem do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu ciasto nabrało pięknego pomarańczowego koloru i pomidorowego smaku. 

Składniki:

450 g mąki orkiszowej jasnej lub mąki typ 00

6 g drożdży suszonych rozpuszczonych w 1 łyżce wody 

200 ml ciepłej wody

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

oraz

1-2 łyżeczki suszonego rozmarynu do ciasta + trochę do posypania na wierzch 

czarne oliwki

kilka pomidorków 

1 łyżka oliwy wymieszana z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku

sól gruba (najlepiej sól w płatkach)



Przygotowanie:

Mąkę przesyp do miski wlej wodę i wymieszaj i odstaw na 20 minut autolizy. To proces znany w piekarnictwie. Następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Czas zagniatania to ok.10 minut. Ciasto ma być dość luźne, nie tempe. 

Następnie miskę odstaw w ciepłe miejsce na 60 -90 minut do wyrośnięcia. Ma podwoić swoją objętość. 


Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto kilka minut podsypując mąką. 

Formę polej oliwą i rozsmaruj, przełóż ciasto i palcami rozciągnij na całą wielkość formy. Odstaw pod przykryciem na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie rozłóż oliwki i pomidorki.


Wierzch focacci posmaruj oliwą  wymieszaną  z przeciśniętym czosnkiem, posyp grubą solą morską lub w płatkach i posyp rozmarynem. Odstaw do wyrośnięcia. 

Piecz w 230 ° C przez mniej więcej 30 minut.