Na moim blogu znajdziesz kilka przepisów na focaccię. Np. z ziemniakami. Tym razem do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu ciasto nabrało pięknego pomarańczowego koloru i pomidorowego smaku.
Składniki:
450 g mąki orkiszowej jasnej lub mąki typ 00
6 g drożdży suszonych rozpuszczonych w 1 łyżce wody
200 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
oraz
1-2 łyżeczki suszonego rozmarynu do ciasta + trochę do posypania na wierzch
czarne oliwki
kilka pomidorków
1 łyżka oliwy wymieszana z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku
sól gruba (najlepiej sól w płatkach)
Przygotowanie:
Mąkę przesyp do miski wlej wodę i wymieszaj i odstaw na 20 minut autolizy. To proces znany w piekarnictwie. Następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Czas zagniatania to ok.10 minut. Ciasto ma być dość luźne, nie tempe.
Następnie miskę odstaw w ciepłe miejsce na 60 -90 minut do wyrośnięcia. Ma podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto kilka minut podsypując mąką.
Formę polej oliwą i rozsmaruj, przełóż ciasto i palcami rozciągnij na całą wielkość formy. Odstaw pod przykryciem na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie rozłóż oliwki i pomidorki.
Wierzch focacci posmaruj oliwą wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem, posyp grubą solą morską lub w płatkach i posyp rozmarynem. Odstaw do wyrośnięcia.
Piecz w 230 ° C przez mniej więcej 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz