środa, 3 kwietnia 2024

Focaccia pomidorowa

 

Na moim blogu znajdziesz kilka przepisów na focaccię. Np. z ziemniakami. Tym razem do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu ciasto nabrało pięknego pomarańczowego koloru i pomidorowego smaku. 

Składniki:

450 g mąki orkiszowej jasnej lub mąki typ 00

6 g drożdży suszonych rozpuszczonych w 1 łyżce wody 

200 ml ciepłej wody

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

oraz

1-2 łyżeczki suszonego rozmarynu do ciasta + trochę do posypania na wierzch 

czarne oliwki

kilka pomidorków 

1 łyżka oliwy wymieszana z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku

sól gruba (najlepiej sól w płatkach)



Przygotowanie:

Mąkę przesyp do miski wlej wodę i wymieszaj i odstaw na 20 minut autolizy. To proces znany w piekarnictwie. Następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Czas zagniatania to ok.10 minut. Ciasto ma być dość luźne, nie tempe. 

Następnie miskę odstaw w ciepłe miejsce na 60 -90 minut do wyrośnięcia. Ma podwoić swoją objętość. 


Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto kilka minut podsypując mąką. 

Formę polej oliwą i rozsmaruj, przełóż ciasto i palcami rozciągnij na całą wielkość formy. Odstaw pod przykryciem na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie rozłóż oliwki i pomidorki.


Wierzch focacci posmaruj oliwą  wymieszaną  z przeciśniętym czosnkiem, posyp grubą solą morską lub w płatkach i posyp rozmarynem. Odstaw do wyrośnięcia. 

Piecz w 230 ° C przez mniej więcej 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz