piątek, 5 kwietnia 2024

Pierogi pomidorowe z czosnkiem niedźwiedzim

Pierogi pomidorowe z pysznym farszem ze szpinaku, sera i czosnku niedźwiedziego. 

Składniki:


Ciasto:


Mąka 250 g ( dałam orkiszową typ 700)

Olej 25 g

Sól 1/2 łyżeczki

Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki 

Woda 150 ml


Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Wrzącą wodą zalać mąkę. Dodać sól, koncentrat pomidorowy oraz olej. Wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do ostygnięcia.


Farsz:

2 opakowania szpinaku baby

Ser biały 400 g

Ser feta 100 g

Sól i pieprz do smaku

Gałka muszkatołowa trochę

Liście czosnku niedźwiedziego kilka sztuk


Okrasa:

4 sztuki suszonych pomidorów

Ząbek czosnku

Oliwa około 50 ml

Pomidory pociąć na "skwarki", czosnek posiekać drobno. Rozgrzać oliwę dodać pokrojone pomidory i czosnek. Zestawić z ognia.

Przygotowanie:

Szpinak sparzyć we wrzątku kilka minut odcedzić i odcisnąć z wody następnie posiekać wraz z czosnkiem niedźwiedzim. Przełożyć do miski i dodać ser oraz przyprawy. Wymieszać całość.

Ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać kółka albo kwadraty. Na środku umieść łyżeczkę nadzienia i zlepić. Ugotować wodę i posolić. Gotować pierogi partiami, jedną minutę po wypłynięciu.

Pierogi polać przygotowana okrasą i udekorować liśćmi bazyli.




2 komentarze:

  1. Czosnek niedźwiedzi to samo zdrowie! :) Zjadłabym takie pierożki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły piękne kolorki :-) A smak - myślę, że też super.

    OdpowiedzUsuń