Składniki:
2-4 porcje (w zależności od wielkości szapargów)
1 pęczek szparagów zielonych
1 szalotka
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
2 suszone pomidory lub boczek w kostkach (dałam i to i to)
cebula szalotka
1 ząbek czosnku
makaron (dałam bezglutenowy) po 80 -100 g na osobę
skórka z cytryny trochę
Przygotowanie:
Nastawić wodę na makaron i ugotować tak jak jest napisane na opakowaniu (odlać około 1 szklanki wody po ugotowaniu, będzie potrzebna do sosu).
Szparagi umyć i odciąć twarde końcówki. Następnie łodygi pokroić w talarki zostawiając końcówki, je kroimy wzdłuż na pół i odkładamy na później. Rozgrzać trochę oliwy i wrzucić pokrojone łodygi szparagów oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Pod koniec podsmażenia dodać chochlę wody z gotowania makaronu (10 minut). Całą zawartość przełożyć do wysokiego garnka i zmiksować dolewając 2 łyżki oliwy i trochę wody z gotowania makaronu jeśli trzeba, tak aby zmiksowane szparagi miały konsystencję sosu. Na tej samej patelni na której smażyły się łodygi szparagów wlać trochę oliwy i dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory i/lub boczek, zrumienić i dodac końcówki szparagów. Smażyć dość krótko. Wlać zmiksowany sos i dodać makaron. Wszystko wymieszać razem ze sobą. Doprawić pieprzem i skórką z cytryny. Włożyć makaron i wymieszać. Wyłożyć na talerz. Można udekorować liśćmi bazyli lub świeżym tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz