mleko w proszku 250 g
masło lub olej kokosowy (125 g)
cukier kokosowy 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
100 g pistacji
garść żurawiny
kilka śliwek suszonych kalifornijskich
gorzka czekolada 100 gram
1 łyżka masła (oleju kokosowego)
mleko w proszku 250 g
masło lub olej kokosowy (125 g)
cukier kokosowy 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
100 g pistacji
garść żurawiny
kilka śliwek suszonych kalifornijskich
gorzka czekolada 100 gram
1 łyżka masła (oleju kokosowego)
Dziś na obiad przygotowałam pieczone warzywa. Mało przy nich pracy a wrażenia z ich jedzenia niesamowite. Chipsy z jarmużu nas uzależniły i jeśli tylko mamy paczkę jarmużu to ląduje w piekarniku na kilka minut. Warzywa polałam sosem z tahiny z czosnkiem i z sokiem z cytryny. Można jeść także z octem balsamicznym.
SKŁADNIKI:
batat (duży)
burak (średni)
marchew (duża)
oliwa z oliwek 2 łyżki
kmin rzymski i tymianek (po 1 łyżeczce)
sól
gałązka rozmarynu
oraz
jarmuż (myty i wysuszony)
olej
sól
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieramy i kroimy na grube "frytki" polewamy oliwą, solimy oraz doprawiamy kminem tymiankiem. Rękami mieszamy warzywa nacierając je oliwą i przyprawami. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C i pieczemy ok. 50-60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia na drugiej blaszce umieszczamy jarmuż równomiernie rozłożony i polany olejem oraz doprawiony solą.