piątek, 15 stycznia 2021

Zeppole włoskie pączusie z ricottą

 

Zeppole to włoskie pączusie z ricottą. Szybkość ich wykonania dziś przemówiła do mnie. Przy okazji karnawału można popróbować pączków z różnych stron świata. Ja dziś próbowałam włoskie zeppole na serku ricotta ze skórką cytrynową.

opakowanie sera ricotta
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka a połówki cytryny
220 gram mąki (w tym 50 gram semoliny)
2 łyżki cukru trzcinowego
3/4 litra oleju do smażenia

Mąkę przesiać przez sito.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać ze sobą na jednolite ciasto. Rozgrzać olej. Za pomocą dłoni wyciskać małe kulki wielkości piłeczki pingpongowej i od razu delikatnie wkładać na gorący olej. Smażyć na złoto.
Odsączyć na papierowym ręczniku. 

Lekko posypałam cukrem pudrem trzcinowym, ale najlepsze są obtaczane w cukrze kokosowym. 











czwartek, 14 stycznia 2021

Szybka tarta z pomidorami na cieście francuskim z fetą

 


Plastry pomidorów posmarowane oliwą z czosnkiem, zapieczone na francuskim cieście z fetą i ziołami. To danie wegetariańskie jest tak pyszne, że nie powstydziłabym się częstować gości. Ciasto francuskie gotowe, ale szukajcie tego, gdzie producent wykorzystał masło! Margarynie mówię NIE ;) 

Dla 4 osób

20 minut

4 kawałki ciasta francuskiego z masłem!

4 pomidory

2 łyżki oliwy z oliwek

ząbek czosnku

sól i pieprz lub papryczka chili w płatkach

oregano, bazylia, natka 

1/2 opakowania fety

Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni C

Czosnek przyciskamy  przez praskę i mieszamy z oliwą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy płaty ciasta. Pomidora kroimy w plastry. Układamy na cieście i smarujemy oliwą z czosnkiem. Posypujemy ziołami, sola i pieprzem lub papryczką chili. Pieczemy 15 minut. Na ostatnie 5 minut posypujemy fetą i dalej zapiekamy z serem.