piątek, 26 lutego 2016

Jabłko pieczone z wiśniami i migdałami


Pisałam w poście na FB że kupiłam jabłko.
Ważyło 520 gramów!
Leżało wśród innych wielkich jabłek. 
Wiedziałam że pyszne będzie upieczone.


SKŁADNIKI 

jabłko/a 
wiśnie mrożone lub maliny
łyżka mielonych migdałów 
szczypta cynamonu
1 łyżka konfitur wiśniowych

PRZYGOTOWANIE 

Odciąć "czapeczkę"  z jabłka. Wydrążyć gniazdo nasienne. W rondelku rozgrzać konfiturę, dodać garść wiśni rozmrożonych, doprawić migdałami. 
Całość przełożyć do do środka jabłka wierzch zasypując mielonymi migdałami. 
Zawinąć jabłko w papier do pieczenia i piec 30 minut w 190 stopniach C.


wtorek, 23 lutego 2016

Bataty z wędzonym łososiem z pieca


Pieczone bataty z pieca z wędzonym łososiem 



na 2 porcje

upieczony batat w folii (190 stopni ok. godziny, zależy od wielkości, mój siedział 1,5 h był bardzo duży)
parmezan
2 kostki mrożonego szpinaku rozmrożonego w liściach
100 g wędzonego łososia 
kolendra w ziarenkach i natka kolendy
sezam
ząbek czosnku
oliwa



PRZYGOTOWANIE

Upieczonego batata wyjmij delikatnie ze skórki ( uważaj lubi się naderwać) i rozgnieć widelcem. Dodaj podsmażony szpinak na oliwie z czosnkiem i z  kolendrą. Dodaj starty parmezan - tyle ile lubisz (dałam dwie garście, bo lubię).
Dodaj pokrojonego wędzonego łososia. Wymieszaj. Napełnij skórki z batata masą i zapiekaj 20 minut w 190 stopniach.