piątek, 26 lutego 2016

Jabłko pieczone z wiśniami i migdałami


Jak pisałam na FB kupiłam jabłko.
Ważyło 520 gram. 
Leżało wśród innych wielkich jabłek. 
Postanowiłam go upiec. 


jabłko 
wiśnie mrożone lub maliny
łyżka mielonych migdałów 
szczypta cynamonu
1 łyżka konfitur wiśniowych


Odcinamy "czapeczkę"  z jabłka. Wydrążamy gniazdo nasienne. W rondelku rozgrzewamy konfiturę, dodajemy garść wiśni rozmrożonych, doprawiamy migdałami. 
Całość przekładamy do środka jabłka wierzch zasypując mielonymi migdałami. 
Zawijamy jabłko w papier do pieczenia i pieczemy 30 minut w 190 stopniach.


wtorek, 23 lutego 2016

Bataty z wędzonym łososiem z pieca


Pieczone bataty z pieca z wędzonym łososiem 



na 2 porcje

upieczony batat w folii (190 stopni ok. godziny, zależy od wielkości, mój siedział 1,5 h był bardzo duży)
parmezan
2 kostki mrożonego szpinaku rozmrożonego w liściach
100 g wędzonego łososia 
kolendra w ziarenkach i natka kolendy
sezam
ząbek czosnku
oliwa



PRZYGOTOWANIE

Upieczonego batata wyjmij delikatnie ze skórki ( uważaj lubi się naderwać) i rozgnieć widelcem. Dodaj podsmażony szpinak na oliwie z czosnkiem i z  kolendrą. Dodaj starty parmezan - tyle ile lubisz (dałam dwie garście, bo lubię).
Dodaj pokrojonego wędzonego łososia. Wymieszaj. Napełnij skórki z batata masą i zapiekaj 20 minut w 190 stopniach.