Pieczone bataty z pieca z wędzonym łososiem
na 2 porcje
upieczony batat w folii (190 stopni ok. godziny, zależy od wielkości, mój siedział 1,5 h był bardzo duży)
parmezan
2 kostki mrożonego szpinaku rozmrożonego w liściach
100 g wędzonego łososia
kolendra w ziarenkach i natka kolendy
sezam
ząbek czosnku
oliwa
PRZYGOTOWANIE
Upieczonego batata wyjmij delikatnie ze skórki ( uważaj lubi się naderwać) i rozgnieć widelcem. Dodaj podsmażony szpinak na oliwie z czosnkiem i z kolendrą. Dodaj starty parmezan - tyle ile lubisz (dałam dwie garście, bo lubię).
Dodaj pokrojonego wędzonego łososia. Wymieszaj. Napełnij skórki z batata masą i zapiekaj 20 minut w 190 stopniach.
Ale wspaniałe danie :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńpysznie nadziany batat :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie,tak się przymierzam do batatów,może w takiej wersji jak proponujesz...
OdpowiedzUsuńPołówki takiego batata to idealne porcje dla nas :D To musi być fantastyczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPycha! Super pomysł na słodkie ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńApetyczny ziemniaczek :)
OdpowiedzUsuńIstne cudo :D
OdpowiedzUsuńFajne nadzienie dla batata :) Taką "łódeczkę" chętnie bym przygarnęła na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńno,no,no.. zdrowa, przesmaczna rozpusta! :)
OdpowiedzUsuń