wtorek, 23 lutego 2016

Bataty z wędzonym łososiem z pieca


Pieczone bataty z pieca z wędzonym łososiem 



na 2 porcje

upieczony batat w folii (190 stopni ok. godziny, zależy od wielkości, mój siedział 1,5 h był bardzo duży)
parmezan
2 kostki mrożonego szpinaku rozmrożonego w liściach
100 g wędzonego łososia 
kolendra w ziarenkach i natka kolendy
sezam
ząbek czosnku
oliwa



PRZYGOTOWANIE

Upieczonego batata wyjmij delikatnie ze skórki ( uważaj lubi się naderwać) i rozgnieć widelcem. Dodaj podsmażony szpinak na oliwie z czosnkiem i z  kolendrą. Dodaj starty parmezan - tyle ile lubisz (dałam dwie garście, bo lubię).
Dodaj pokrojonego wędzonego łososia. Wymieszaj. Napełnij skórki z batata masą i zapiekaj 20 minut w 190 stopniach. 


9 komentarzy:

  1. Ale wspaniałe danie :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne danie,tak się przymierzam do batatów,może w takiej wersji jak proponujesz...

    OdpowiedzUsuń
  3. Połówki takiego batata to idealne porcje dla nas :D To musi być fantastyczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Super pomysł na słodkie ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne nadzienie dla batata :) Taką "łódeczkę" chętnie bym przygarnęła na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no,no,no.. zdrowa, przesmaczna rozpusta! :)

    OdpowiedzUsuń