wtorek, 11 lutego 2020

Zielone warzywa z jajem sadzonym tzw. zielona shakshuka

Zielona shakshuka ( taką nazwę można potkać w internecie) to porcja niesamowicie zielonych warzyw. Wykorzystałam w niej jarmuż, szpinak, zielony groszek, cebulkę i czosnek. Dla mnie to duszone zielone warzywa z jajkiem.

1 łyżka oleju/oliwy
1/2 opakowania jarmużu
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 szklanki blanszowanego mrożonego groszku
sól i pieprz do smaku
 opcjonalnie napój

Olej rozgrzać i podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pocięty w plasterki. Następnie dodać kumin. Chwilkę podsmażyć dodać jarmuż, szpinak, posolić i dodać pieprz Kiedy liście się zblanszują wbić 2 jaja,  przykryć pokrywką na kilka minut (2-3 minuty) na wierzch dodać groszek. Można posypać kolendrą lub natką.









poniedziałek, 10 lutego 2020

Trufle z ziaren, orzechów i herbaty matcha

Bardzo zdrowe trufle vel "kulki mocy" pełne ziaren lnu, pestek dyni, orzechów nerkowca otoczone w herbacie matcha

SKŁADNIKI:

85 g pestek dyni
70 g nasion lnu (złocisty)
garść orzechów nerkowca
 2 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka herbaty matcha
1 łyżka mleka kokosowego w proszku ( można zmielić wiórki kokosowe)
150 g mleko kokosowe w puszce skondensowane Cocomi ( np. taki skondensowany napój kokosowy słodzony)  - można dodać 2 łyżki stałego oleju kokosowego zamiast tego mleka
+ 1 łyżka herbaty matcha do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie suche składniki umieszczamy w malakserze i mielimy na miałko. Następnie dodajemy albo olej kokosowy albo odparowane kilka minut mleko kokosowe zagęszczone. Z masy toczymy kulki i wstawiamy do lodówki. Po godzinie kulki można otoczyć herbatą matcha.