1 łyżka oleju/oliwy
1/2 opakowania jarmużu
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 szklanki blanszowanego mrożonego groszku
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie napój
Olej rozgrzać i podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pocięty w plasterki. Następnie dodać kumin. Chwilkę podsmażyć dodać jarmuż, szpinak, posolić i dodać pieprz Kiedy liście się zblanszują wbić 2 jaja, przykryć pokrywką na kilka minut (2-3 minuty) na wierzch dodać groszek. Można posypać kolendrą lub natką.
Uwielbiam zielone warzywka <3
OdpowiedzUsuńPyszna wersja shakshuki,na zielono też smaczna :-)
OdpowiedzUsuńKurczę! Nie wiem, jak to się stało, że o takiej zielonej szakszuce jeszcze nie słyszałem :O Będę musiał czym prędzej nadrobić, bo brzmi i wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie jadłam, a wygląda obłędnie! muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńcodziennyuzytek.pl
Udanego weekendu ♥
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo:)miłego dnia :)
OdpowiedzUsuń