wtorek, 11 lutego 2020

Zielone warzywa z jajem sadzonym tzw. zielona shakshuka

Zielona shakshuka ( taką nazwę można potkać w internecie) to porcja niesamowicie zielonych warzyw. Wykorzystałam w niej jarmuż, szpinak, zielony groszek, cebulkę i czosnek. Dla mnie to duszone zielone warzywa z jajkiem.

1 łyżka oleju/oliwy
1/2 opakowania jarmużu
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 szklanki blanszowanego mrożonego groszku
sól i pieprz do smaku
 opcjonalnie napój

Olej rozgrzać i podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pocięty w plasterki. Następnie dodać kumin. Chwilkę podsmażyć dodać jarmuż, szpinak, posolić i dodać pieprz Kiedy liście się zblanszują wbić 2 jaja,  przykryć pokrywką na kilka minut (2-3 minuty) na wierzch dodać groszek. Można posypać kolendrą lub natką.









6 komentarzy:

  1. Uwielbiam zielone warzywka <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna wersja shakshuki,na zielono też smaczna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę! Nie wiem, jak to się stało, że o takiej zielonej szakszuce jeszcze nie słyszałem :O Będę musiał czym prędzej nadrobić, bo brzmi i wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takiej nie jadłam, a wygląda obłędnie! muszę koniecznie spróbować :)


    codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń