Kitchari
To ajurwedyjskie danie jednogarnkowe składające się z ryżu basmati i pomarańczowej soczewicy lub fasolki mung. Danie jest lekkostrawne, odpowiednie aby oczyścić organizm. Można dodawać do niego różne warzywa np. słodkiego ziemniaka, cukinię, marchew, dynię pokrojone w kostkę. Uwielbiamy to danie, ponieważ czujemy się po nim dobrze, lekko. Danie jest smaczne dzieki przyprawom takim jak: kmin, koper włoski, kurkuma, kolendra w ziarnach i świeży imbir. Ryż basmati ma niski indeks glikemiczny. To jeden z najlepszych gatunków ryżu. Można zamiast ryżu użyć kaszę jaglaną. To szybkie, jednogarnkowe danie powstaje w 15 minut. Resztę potrawy można wykorzystać do faszerowania cukini lub kolorowych papryk czy pomidora.
SKŁADNIKI:
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 szklanki dobrze wypłukanego ryżu basmati lub dobrze wypłukanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki dobrze wypłukanej czerwonej soczewicy (jeśli masz czas to namocz soczewicę w zimnej wodzie na godzinę)
1/2 cukini, marchewki lub słodkiego ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę lub dyni piżmowej pokrojonej w małą kostkę (lub wszytskie warzywa razem)
1 szklanka woda
sól
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż wszystkie przyprawy aż zaczną pachnieć. Dodaj pokrojone warzywa i podsmaż. Dadaj ryż i soczewicę. Wlej 2 x wiecej wody niz ryżu i sopczewicy. Gotuj do miękkości ok.10-12 minut. Konsystencja powinna być półpłynna (tak jak w risotto).
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 szklanki dobrze wypłukanego ryżu basmati lub dobrze wypłukanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki dobrze wypłukanej czerwonej soczewicy (jeśli masz czas to namocz soczewicę w zimnej wodzie na godzinę)
1/2 cukini, marchewki lub słodkiego ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę lub dyni piżmowej pokrojonej w małą kostkę (lub wszytskie warzywa razem)
1 szklanka woda
sól
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż wszystkie przyprawy aż zaczną pachnieć. Dodaj pokrojone warzywa i podsmaż. Dadaj ryż i soczewicę. Wlej 2 x wiecej wody niz ryżu i sopczewicy. Gotuj do miękkości ok.10-12 minut. Konsystencja powinna być półpłynna (tak jak w risotto).
Podajemy polane jeszcze masłem klarowanym.
Jeśli nie masz masła klarowanego nic starconego. Rozpuść kostkę masła w rondlu, zbierz śmietankę, przecedź przed gęste sito i wlej do wysterylizowanego, czystego i suchego słoika. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce.