sobota, 10 sierpnia 2024

Jednogarnkowe kitchari


Kitchari


To ajurwedyjskie danie jednogarnkowe składające się z ryżu basmati i pomarańczowej soczewicy lub fasolki mung. Danie jest lekkostrawne, odpowiednie aby oczyścić organizm. Można dodawać do niego różne warzywa np. słodkiego ziemniaka, cukinię, marchew, dynię pokrojone w kostkę.  Uwielbiamy to danie, ponieważ czujemy się po nim dobrze, lekko. Danie jest smaczne dzieki przyprawom takim jak: kmin, koper włoski, kurkuma, kolendra w ziarnach i świeży imbir. Ryż basmati ma niski indeks glikemiczny. To jeden z najlepszych gatunków ryżu. Można zamiast ryżu użyć kaszę jaglaną. To szybkie, jednogarnkowe danie powstaje w 15 minut. Resztę potrawy można wykorzystać do faszerowania cukini lub kolorowych papryk czy pomidora.

SKŁADNIKI:

2 łyżki masła klarowanego 
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 szklanki dobrze wypłukanego ryżu basmati lub dobrze wypłukanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki dobrze wypłukanej czerwonej soczewicy (jeśli masz czas to namocz soczewicę w zimnej wodzie na godzinę)
1/2  cukini, marchewki lub słodkiego ziemniaka pokrojonego w drobną  kostkę lub  dyni piżmowej pokrojonej w małą kostkę (lub wszytskie warzywa razem)
1 szklanka woda
sól

PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż wszystkie przyprawy aż zaczną pachnieć. Dodaj pokrojone warzywa i podsmaż. D
adaj ryż i soczewicę. Wlej 2 x wiecej wody niz ryżu i sopczewicy. Gotuj do miękkości ok.10-12 minut. Konsystencja powinna być półpłynna (tak jak w risotto). 
Podajemy polane jeszcze masłem klarowanym.

Jeśli nie masz masła klarowanego nic starconego. Rozpuść kostkę masła w rondlu, zbierz śmietankę, przecedź przed gęste sito i wlej do wysterylizowanego, czystego i suchego słoika. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz