sobota, 20 lipca 2024

Kopytka z kalafiora (dwa składniki)

Kopytka z kalafiora są wegańskie, zaskakujące w w smaku. Najlepiej smakują zrumienione na patelni na oliwie z domowym pesto.

Składniki:

kalafior średniej wielkości

mąka orkiszowa ok.3/4 szklanki

sól 

Przygotowanie:

Kalafior rozdrobnić w malakserze na bardzo drobno i przełożyć do dużej miski. Dosypać ok. 3/4 szklanki mąki i zagnieść ciasto w razie potrzeby dosypać mąkę. Podzielić ciasto na mniejsze części i z każdej uformować wałek a następnie pokroić na kluski. Gotować w osolonym wrzątku a kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze 2 minuty.

Dodatek: 

domowe pesto:

doniczka bazylii

nieaktywne płatki drożdżowe (opcjonalnie)

5 sztuk orzechów włoskich w skorupkach

sól i pieprz

skórka z cytryny

ząbek czosnku

oliwa


Przygotowanie:

Orzechy obrać i i prażyć na patelni. Umyte i suche liście bazylii i resztę składników zmiksować. Przełożyć do czystego słoiczka. 

3 komentarze:

  1. Ten przepis jest dla mnie dużym zaskoczeniem. Takich kopytek jeszcze nie jadłam. Uwielbiam eksperymenty kulinarne, więc z przyjemnością skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł. Kalafior to jedno z moich warzyw, szczególnie w tym okresie, będę więc chyba musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kopytka z kalafiora brzmią bardzo intrygująco i zdrowo! Uwielbiam odkrywać nowe, niskokaloryczne wersje tradycyjnych potraw. Na pewno spróbuję tego przepisu, bo wygląda na prosty i smaczny.
    Fit Szef

    OdpowiedzUsuń