|
Są takie dania przez nas przygotowane, że czujemy świąteczną atmosferę przy stole. Kiedy zrobiłam to danie tak właśnie się poczułam. Wyjątkowo. Jakby to danie zaczarowało chwile spędzaną przy stole. Polski szczupak. Kupiony przypadkiem a pozostanie w moim menu na zawsze. Szczupak zaczarował mnie.
|
Składniki:
2 filety szczupaka
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka do oprószenia mięsa ryby
3 łyżki oliwy
4 patyczki do szaszłyków
ziemniaki pure
natka pietruszki pęczek
awokado
łyżeczka kaparów
łyżeczka zielonego pieprzu
łyżeczka octu białego
kosteczki zeszklonej cebuli do pure
kilka filecików anchois
Przygotowanie:
Filet szczupaka umyć, natrzeć przyprawami. Przeciąć
wzdłuż na połowę aby uzyskać cztery paski ryby a te w
duże kostki.
Nadziać na patyczki do szaszłyków i odstawić do
marynowania. Ugotować ziemniaki, zrobić z nich pure
dodając masło i śnietankę słodką,
dodać drobno posiekaną pietruszkę i zeszkloną
cebulkę
pokrojoną w kostkę. Wymieszać razem.
Grillować szczupaka klika minut z każdej strony.
Awokado pokroić na fileciki i polać sosem z oliwy, octu,
soli, kaparów i łyżki miodu, oraz drobno pokrojonych
filecików anchois.