piątek, 12 października 2012

Smażony makaron z woka z łososiem



3 kawałki łososia owinąć w Pomysł na Papirus Winiary
makaron ryżowy
czerwona papryka
papryczka Habanero
2 cm tartego świeżego imbiru
cebula w piórka
ząbek czosnku
marchewka pokrojona w paseczki
dymka
3 łyżki sosu sojowego
kilka kropel oleju sezonowego
1 łyżeczka octu ryżowego
sałata 




Łososia przygotuj według przepisu Winiary  Pomysł na...Papirus
Makaron namocz w gorącej wodzie. Warzywa wrzuć na rozgrzanego woka i szybko podsmaż, dodaj starty imbir, papryczkę Habanero, dodaj w ostatniej fazie odcedzony makaron i sos sojowy.

Serwuj gorący makaron z paprykowym łososiem i sałatą z sosem sojowym i octem z odrobiną oleju sezamowego.


Posyp danie dymką.

Rozgrzewający placek ziemniaczany

Ogniste i rozgrzewające placki ziemniaczane. Ty decydujesz jaką będą miały moc.  U mnie było pół papryczki i sporo imbiru. 



Składniki:

3 spore mączyste ziemniaki
papryczka habanero
czerwona cebula
jajko
łyżka maki
łyżeczka soli
2 cm imbiru
olej do smażenia




Przygotowanie:

Warzywa zetrzyj w malakserze. Jeśli chcesz dodatkowo popracować na biceps zetrzyj na tarce na malutkich oczkach. Dodaj mąkę, jajko, sól. Wymieszaj . Smaż . Odsącz na papierowym ręczniczku.

czwartek, 11 października 2012

Pajda wiejskiego chleba z serem korycińskim kontra bruscetta

Polacy nie gęsi i swoją... pajdę mają. W menu dobrych restauracji można znaleźć bruscetta la la la . Brzmi dumnie. A ja mówię : pajda wiejskiego chleba z polskim malinowym pomidorem i serem korycińskim. Z natką pietruszki.


Składniki:

Wersja polska:                                                              Wersja włoska:

Pajda chleba zgrilowana                                               bruscetta
pomidor                                                                           pomidor
czosnek                                                                           czosnek
olej rzepakowy                                                               oliwa z oliwek
natka pietruszki                                                              bazylia
ser koryciński                                                                mozarella
pieprz                                                                             pieprz



Którą wersję wybieracie?


Rozstrzygnięcie konkursu

ROZSTRZYGNIĘTY

wtorek, 9 października 2012

Szczupak polska ryba na talerzu


Są takie dania przez nas przygotowane, że czujemy jakąś dziwną atmosferę przy stole. Kiedy zrobiłam to danie tak właśnie się poczułam. Wyjątkowo. Jakby to danie zaczarowało chwile spędzaną przy stole. Polski szczupak. Kupiony przypadkiem a pozostanie w moim menu na zawsze. Szczupak zaczarował mnie.  



Składniki:

2 filety szczupaka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka
3 łyżki oliwy
4 patyczki do szaszłyków
ziemniaki pure
natka pietruszki pęczek
awokado
łyżeczka kaparów
łyżeczka zielonego pieprzu
łyżeczka octu białego
kosteczki zeszklonej cebuli do pure
kilka filecików anchois


Filet szczupaka umyj, natrzyj przyprawami. Przetnij wzdłuż na połowę aby uzyskać cztery paski ryby. Nadziej na patyczek do szaszłyków i odstaw do marynowania. Ugotuj ziemniaki, zrób z nich pure, dodaj drobno posiekaną pietruszkę i zeszkloną cebulkę pokrojoną w kostkę. Wymieszaj razem. Gałkownicą do lodów nakładaj pure na podłużny talerz na środku. Zgriluj szczupaka klika minut z każdej strony. Awokado pokrój na fileciki i polej sosem z oliwy, octu, soli, kaparów i łyżki miody, oraz drobno pokrojonych filecików anchois.