wtorek, 9 października 2012

Szaszłyk ze szczupaka i ziemniakami



Są takie dania przez nas przygotowane, że czujemy świąteczną atmosferę przy stole. Kiedy zrobiłam to danie tak właśnie się poczułam. Wyjątkowo. Jakby to danie zaczarowało chwile spędzaną przy stole. Polski szczupak. Kupiony przypadkiem a pozostanie w moim menu na zawsze. Szczupak zaczarował mnie. 


Składniki:

2 filety szczupaka
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka do oprószenia mięsa ryby 
3 łyżki oliwy
4 patyczki do szaszłyków
ziemniaki pure
natka pietruszki pęczek
awokado
łyżeczka kaparów
łyżeczka zielonego pieprzu
łyżeczka octu białego
kosteczki zeszklonej cebuli do pure
kilka filecików anchois

Przygotowanie:

Filet szczupaka umyć, natrzeć przyprawami. Przeciąć

 wzdłuż na połowę aby uzyskać cztery paski ryby a te w

duże kostki.

Nadziać na patyczki do szaszłyków i odstawić do

 marynowania. Ugotować ziemniaki, zrobić z nich pure

dodając masło i śnietankę słodką,

 dodać drobno posiekaną pietruszkę i zeszkloną

cebulkę

 pokrojoną w kostkę. Wymieszać razem. 

 Grillować szczupaka klika minut z każdej strony.

 Awokado pokroić na fileciki i polać sosem z oliwy, octu,

 soli, kaparów i łyżki miodu, oraz drobno pokrojonych

filecików anchois.







5 komentarzy:

  1. uwielbiam szczupaka. :) tylko ciężko kupić taką rybę w Warszawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Matylda, kupisz w Reducie przy Jerozolimskich w supermarkecie.

      Usuń
  2. nigdy nie jadłam szczupaka, ale wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też nigdy nie miałam okazji spróbować. Faktycznie, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie tu u Ciebie:-))Whm, szczupak...;-)

    OdpowiedzUsuń