Składniki:
2 filety szczupaka
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka do oprószenia mięsa ryby
3 łyżki oliwy
4 patyczki do szaszłyków
ziemniaki pure
natka pietruszki pęczek
awokado
łyżeczka kaparów
łyżeczka zielonego pieprzu
łyżeczka octu białego
kosteczki zeszklonej cebuli do pure
kilka filecików anchois
Przygotowanie:
Filet szczupaka umyć, natrzeć przyprawami. Przeciąć
wzdłuż na połowę aby uzyskać cztery paski ryby a te w
duże kostki.
Nadziać na patyczki do szaszłyków i odstawić do
marynowania. Ugotować ziemniaki, zrobić z nich pure
dodając masło i śnietankę słodką,
dodać drobno posiekaną pietruszkę i zeszkloną
cebulkę
pokrojoną w kostkę. Wymieszać razem.
Grillować szczupaka klika minut z każdej strony.
Awokado pokroić na fileciki i polać sosem z oliwy, octu,
soli, kaparów i łyżki miodu, oraz drobno pokrojonych
filecików anchois.
Filet szczupaka umyć, natrzeć przyprawami. Przeciąć
wzdłuż na połowę aby uzyskać cztery paski ryby a te w
duże kostki.
Nadziać na patyczki do szaszłyków i odstawić do
marynowania. Ugotować ziemniaki, zrobić z nich pure
dodając masło i śnietankę słodką,
dodać drobno posiekaną pietruszkę i zeszkloną
cebulkę
pokrojoną w kostkę. Wymieszać razem.
Grillować szczupaka klika minut z każdej strony.
Awokado pokroić na fileciki i polać sosem z oliwy, octu,
soli, kaparów i łyżki miodu, oraz drobno pokrojonych
filecików anchois.
uwielbiam szczupaka. :) tylko ciężko kupić taką rybę w Warszawie.
OdpowiedzUsuńMatylda, kupisz w Reducie przy Jerozolimskich w supermarkecie.
Usuńnigdy nie jadłam szczupaka, ale wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńTeż nigdy nie miałam okazji spróbować. Faktycznie, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie tu u Ciebie:-))Whm, szczupak...;-)
OdpowiedzUsuń