sobota, 6 października 2012

Muffiny pełnoziarniste orkiszowe


Taka babeczka będzie jak znalazł na drugie śniadanie. Razowa mąka orkiszowa, miód i suszone maliny.


Składniki:

500 g razowej mąki orkiszowej
250 ml mleka sojowego lub zwykłego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
1 i 1/2 proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków
4 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
suszone maliny 1/2 opakowania


Przygotowanie:

Suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier wsyp do miski.Mokre składniki: oliwę, mleko, miód i jajko dodaj do suchych. Zmieszaj na jednolitą masę. Dodaj suszone maliny lub jagody.  Napełnij masą papilotki do 3/4 ich wysokości. Wstaw do piekarnika na 25 minut nagrzanego do 190 stopni.

Z podanych składników wychodzi 12-15 sztuk.

6 komentarzy:

  1. świetne zdjęcia, i smaczna owocowa wkładka do babeczek ;)
    pozdrawiam,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię drugi obrazek z przygotowań!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stałam na palcach na brzegu stołu:) Było ekstremalnie , ale warto było aby usłyszeć, że zdjęcie jest ok:)

      Usuń
  3. o super, muszę kiedyś takie upiec. z oliwą z oliwek nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń