Czekoladowe babeczki z jagodowym kremem.
SKŁADNIKI
ciasto na 6 sztuk
3 jaja
pół szklanki drobnego cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki kakao
ziarenka z 1 laski wanilii
szczypta soli
3/4 szklanki mąki przesianej
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubij z cukrem i z ziarenkami wanilii. Dodawaj do masy jajecznej powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, stopniowo dodając pianę z białek gdyż ciasto jest dość gęste. Przelej równo do formy na muffiny wysmarowane wcześniej masłem. Piecz 190 stopniach 20-25 minut. Wystudź babeczki, w środku zrób dziurkę ( pisałam kiedyś, że dziurkę zrobiłam drylownicą do wycinania gniazd z jabłek).
Krem
małe opakowanie serka mascarpone
2 czubate łyżki mrożonych jagód
2 łyżki cukru pudru
Jagody podgrzej aby puściły sok, wystudź. Do wystudzonych dodaj serek mascarpone i cukier - zmiksuj.
Jeśli nie lubisz ziarenek z jagód i skórek - wcześniej przecedź je przez gęste sito eliminując skórki i pestki.
Nadziewaj babeczki
Jakie piękne, smakowite i jaki kolor! :))
OdpowiedzUsuńprzesliczne:) kolor boski!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny kolor! Od razu czuć wiosnę.. a gdzie tam, lato! :)
OdpowiedzUsuńale pyszności!
OdpowiedzUsuńcudne!
pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl:)
pyszne i w pięknych kolorach:) aż mam ochotę sięgnąć po jedną babeczkę:)
OdpowiedzUsuńCo za kolor! Urocze :)
OdpowiedzUsuńTen krem ma piękny kolor; ))
OdpowiedzUsuńAle widok! Zjadłabym bez zapraszania. Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSą śliczne :) Krem jak marzenie!
OdpowiedzUsuńkrem jagodowy <3 matko... totalnie się zatraciłam!
OdpowiedzUsuńA jakie zdjęciaaaa!!
Jakie śliczne! I te jagody... fantastyczne <3
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Pyszne, no i jaki kremik śliczny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńkrem wygląda zachwycająco, dodaję do zakładek do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńGenialne kolorystyczne połączenie. Orgia kolorów i smaków. Pycha, krem zapisuje natychmiast, babeczki na trochę później.
OdpowiedzUsuńCo za cuda te Twoje muffinki, czy ja akurat teraz musiałam tu zajrzeć? Strasznie mi z głodu w brzuchu burczy ;-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wielkie oczy na ich widok - piękne, wspaniałe po prostu! :)
OdpowiedzUsuńKolor nieziemski! :D Ah zachciało mi się już sezonu pełnego takich kolorowych owoców :))
OdpowiedzUsuńFantastyczny krem...ten kolor i na pewno wybornie smakuje:))
OdpowiedzUsuńFantastyczny krem...ten kolor i na pewno wybornie smakuje:))
OdpowiedzUsuńPrzypominają mi smerfy,mimo fioletu :))) urocze!
OdpowiedzUsuńO tym samym pomyślałam. Pierwsze co mi przyszło do głowy to : ":Jakie smerfne babeczki". Może dlatego że Smerfy miały swoje Smerfojagody?
Usuń:( dla mnie były zbyt fioletowe - nie skojarzyłam ze smerfami - a w szkole byłam Lalusiem;)
UsuńMi skojarzyły się z Gumisiami, a przede wszytskim z sokiem z gumi jagód.
UsuńOdlotowy kolor :)
OdpowiedzUsuńAleż ten krem ma piękny kolor ! ;D
OdpowiedzUsuńI na naturalnym barwniku ;)
Wyglądają rewelacyjnie, aż jestem ciekawa jak smakują;-)
OdpowiedzUsuńObłędne :)!
OdpowiedzUsuńBosssskie!
OdpowiedzUsuńdziękuję za inspirację jeszcze raz - babeczki z podobną polewą jagodową zjadamy właśnie w ten weekend:)
OdpowiedzUsuń