poniedziałek, 10 marca 2014

Czekoladowe babeczki z jagodowym kremem


 Czekoladowe babeczki z jagodowym kremem. 



SKŁADNIKI

ciasto na 6 sztuk

3 jaja
pół szklanki drobnego cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki kakao 
 ziarenka z 1 laski wanilii
szczypta soli
3/4 szklanki mąki przesianej 

PRZYGOTOWANIE:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubij z cukrem  i z ziarenkami wanilii. Dodawaj do masy jajecznej powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, stopniowo dodając pianę z białek gdyż ciasto jest dość gęste. Przelej równo do formy na muffiny wysmarowane wcześniej masłem. Piecz 190 stopniach 20-25 minut. Wystudź babeczki, w środku zrób dziurkę ( pisałam  kiedyś, że dziurkę zrobiłam drylownicą do wycinania gniazd z jabłek).


Krem 

małe opakowanie serka mascarpone
2 czubate łyżki mrożonych jagód
2 łyżki cukru pudru


Jagody podgrzej aby puściły sok, wystudź. Do wystudzonych dodaj serek mascarpone i cukier  - zmiksuj.
Jeśli nie lubisz ziarenek z jagód i skórek  - wcześniej przecedź je przez gęste sito eliminując skórki i pestki.

Nadziewaj babeczki 



29 komentarzy:

  1. Jakie piękne, smakowite i jaki kolor! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny kolor! Od razu czuć wiosnę.. a gdzie tam, lato! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszności!
    cudne!
    pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne i w pięknych kolorach:) aż mam ochotę sięgnąć po jedną babeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten krem ma piękny kolor; ))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale widok! Zjadłabym bez zapraszania. Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. krem jagodowy <3 matko... totalnie się zatraciłam!
    A jakie zdjęciaaaa!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne! I te jagody... fantastyczne <3
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, no i jaki kremik śliczny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. krem wygląda zachwycająco, dodaję do zakładek do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialne kolorystyczne połączenie. Orgia kolorów i smaków. Pycha, krem zapisuje natychmiast, babeczki na trochę później.

    OdpowiedzUsuń
  12. Co za cuda te Twoje muffinki, czy ja akurat teraz musiałam tu zajrzeć? Strasznie mi z głodu w brzuchu burczy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam wielkie oczy na ich widok - piękne, wspaniałe po prostu! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kolor nieziemski! :D Ah zachciało mi się już sezonu pełnego takich kolorowych owoców :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastyczny krem...ten kolor i na pewno wybornie smakuje:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastyczny krem...ten kolor i na pewno wybornie smakuje:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Przypominają mi smerfy,mimo fioletu :))) urocze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tym samym pomyślałam. Pierwsze co mi przyszło do głowy to : ":Jakie smerfne babeczki". Może dlatego że Smerfy miały swoje Smerfojagody?

      Usuń
    2. :( dla mnie były zbyt fioletowe - nie skojarzyłam ze smerfami - a w szkole byłam Lalusiem;)

      Usuń
    3. Mi skojarzyły się z Gumisiami, a przede wszytskim z sokiem z gumi jagód.

      Usuń
  18. Ależ ten krem ma piękny kolor ! ;D
    I na naturalnym barwniku ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają rewelacyjnie, aż jestem ciekawa jak smakują;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. dziękuję za inspirację jeszcze raz - babeczki z podobną polewą jagodową zjadamy właśnie w ten weekend:)

    OdpowiedzUsuń