Pyszne razowe gofry z maki żytniej. Sceptycznie podchodziłam do tej mąki z powodu glutenu. Mąka żytnia inaczej zachowuje się niż pszenna mąka. Widziałam na jednym z blogów, że jednak się upiekły. Spróbowałam upiec.
Ciasto jest szarawe jak popiół, ale pięknie się wypieka. Gofry są chrupiące. Pyszne. Do wypiekania nie używam żadnego tłuszczu.
SKŁADNIKI
szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
szklanka mleka lub wody
pół łyżeczki soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zrób gęste ciasto. Być może będzie trzeba więcej płynu, ja wlewałam "na oko" około szklanki, ale ciasto bardzo gęstniało i dolewałam jeszcze z 50 ml wody. Piecz w dobrze nagrzanej gofrownicy.
Wypieczone podałam z gęstym jogurtem, miodem gryczanym i prażonymi orzeszkami włoskimi.
U mnie takie gofry z mąki żytniej bardzo często goszczą :D uwielbiam je! z serkiem bardzo pożywne :))
OdpowiedzUsuńA ja, bidulka, nie mam gofrownicy :( I takie pyszności mnie omijają. Czas poszperać w internecie w poszukiwaniu odpowiedniego sprzętu :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te gofry, a ja nie mam gofrownicy :(
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
i jeszcze ten miodek <3
OdpowiedzUsuńMiam! To się nazywa udane połączenie :)
OdpowiedzUsuńPieknie wyszły, wyglądają bez skazy...już nie wspominając pewnie o ich smaku :)))
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)))
Mogę tylko pochwalić Twoje gofry. Niestety jeszcze nie zaopatrzyłam się w gofrownicę, ale jak tylko kupię, będę korzystać z Twoich przepisów :)
OdpowiedzUsuńCudne :) Nie jadłam gryczanych gofrów - czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńCoraz częściej zaczynam żałować, że nie mam gofrownicy :D
OdpowiedzUsuńRównież nie mam gofrownicy, sprzęty kuchenne już się nie mieszczą w mojej kuchni:))
OdpowiedzUsuńPiękne gofry - osobiście uwielbiam je jeść z waniliowym twarożkiem i truskawkami. <3 Niestety gofrownicy w kuchni brak. :(
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły! Ja póki co nadal na gofrownicę poluję!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam takie zdrowe zastępniki zwykłej mąki pszennej ;)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała kawałek ;)
o to koniecznie muszę zrobić bo też mam sporo mąk żytnich.. Niestety już w wielu przepisach próbowałam zamieniać mąkę pszenną na żytnią... ale efekt zazwyczaj niezbyt ciekawy . Spróbuję gofry zatem !
OdpowiedzUsuń