Kruche ciasto starte na tarce - duże oczka. Delikatne i chrupiące. Niespodziewane. Czujesz, że jesz zdrowo.
2 szklanki mąki razowej żytniej typ 2000
3 żółtka
75 gram cukru drobnego
3/4 kostki masła
1,5 kg jabłek które nie rozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki
1 łyżeczka cynamonu
sok z połówki cytryny
Mąkę z masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier i żółtka i siekamy dalej. W ostatnim momencie zagniatamy kulę. Jeśli będzie bardzo kruche dolewamy 2 łyżki lodowatej wody - u mnie tak nie było i może dlatego było zbyt kruszące się podczas jedzenia. Ciasto się skleiło. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Przecinamy kulę na pół. Ścieramy na tarce ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Podpiekamy spód ok 15 minut. Na podpieczony spód układamy jabłka z cynamonem, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, delikatnie ugniatając pieczemy 40 minut w 180 stopniach.