sobota, 25 sierpnia 2018

Placki ziemniaczane z kurkami i boczkiem z kwaśną śmietaną.

Dziś u mnie atmosfera karczmiana. Skwierczące skwarki z boczku z kurkami i placki ziemniaczana.

Z podanej ilości wyszło 6 placków.

Składniki

Placki:
ziemniaki mączyste 500 gram
2 jaja
cebula
2 łyżki mąki orkiszowej
sól i pieprz


250 gram kurek
100 gram boczku surowego wędzonego pokrojonego w kostkę
cebula czosnek
olej rzepakowy
sól
koperek
natka z pietruszki
kwaśna śmietana

Obrane ziemniaki i zetrzyj na średnich oczkach.  Przełóż na durszlak aby odsączyć z nadmiaru wody. Zetrzyj cebulę i odstaw na bok. Do odsączonych ziemniaków dodaj krochmal, który utworzył się na dnie garnka do którego odsączała się woda z ziemniaków. Wbij jaja, dodaj mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj. Smaż rumiane placki na dobrze rozgrzanym oleju.

Na drugiej  patelni  zrumień boczek z łyżką oleju, posiekaj cebulę w kostkę razem z czosnkiem, podsmaż chwilkę aż się zeszkli. Na koniec dodaj umyte kurki. Duś kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba, gdyż boczek jest słony. Posyp sporą ilością natki i kopru. Podawaj na talerzach z kleksem kwaśnej śmietany ( my jedliśmy z jogurtem). Warzywa psiankowate 2018

czwartek, 23 sierpnia 2018

Zielone smoothie ze szpinakiem pełne polifenoli


Zielone smoothie z zieloną herbatą matcha – zawiera mnóstwo polifenoli i flawonoidów, czyli antyoksydantów tak potrzebnych dla naszego zdrowia. 


Składniki:

 1 szt  - awokado
 1 łyżeczka płaska  - herbaty matcha
banan
mleczko kokosowe ok 100 ml
kiwi
1 garść szpinaku baby
syrop z agawy 1łyżka
płatki kokosowe
płatki owsiane - po 1 łyżce 
pistacje ok 5 sztuk
borówki amerykańskie
listki mięty 


Awokado, mleczko kokosowe, syrop z agawy, szpinak i herbatę matcha umieścić w blenderze. Zmiksować. Przełożyć do naczyń. Wierzch udekorować kiwi, borówkami płatkami kokosowymi, rozkruszonymi pistacjami i listkami mięty. 



wtorek, 21 sierpnia 2018

Chia pudding z marakują i miodem

Chciałabym móc napisać  - szybki deser -  ale na chia trzeba poczekać aż napęcznieje przynajmniej 2 godziny, za to szybko się je ten deser.
Kilka składników i mamy pyszne słodkie rozpieszczanie zmysłów

200 ml mleka kokosowego
2 łyżki chia
2 szt owoców marakui
miód do polania

Nasiona wsypujemy do mleka kokosowego, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, najlepiej całą noc.
Dodajemy miód, mieszamy. Przekładamy do szklaneczek. Wierzch  dekorujemy owocem marakui.


poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Kasza owsiana z kurkami



Po raz pierwszy udało nam się zebrać kurki. Mieszkałam w mieście, gdzie w lasach zbierano prawdziwki i podgrzybki. Kurki rosły tylko w jednym miejscu i zwykle było ich tam kilka.
Przygotowałam nasze grzyby z bardzo zdrową kaszą owsianą.

Grzyby oczyściłam szczoteczką do zębów i bardzo się ten sposób sprawdził.

szklanka opłukanej kaszy owsianej ( u mnie bezglutenowa)
2 szklanki wody
szczypta soli
szklanka blanszowanego zielonego groszku
250 gram kurek
olej rzepakowy
natka pietruszki
cebula
pieprz

Kaszę wypłukać i zalać 2 szklankami wody, dodać sól, gotować ok 15 minut. Odcedzić. Posiekać w kostkę cebulę.
Na patelni rozgrzać olej i  cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać oczyszczone grzyby dusić od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać groszek a po 2 - 3 minutach dodać kaszę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.