Z podanej ilości wyszło 6 placków.
Składniki
Placki:
ziemniaki mączyste 500 g
2 jaja
cebula
2 łyżki mąki orkiszowej
sól i pieprz
250 g kurek
100 g boczku surowego wędzonego pokrojonego w kostkę
cebula czosnek
olej rzepakowy
sól
koperek
natka z pietruszki
kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki i zetrzyj na średnich oczkach. Przełóż na durszlak aby odsączyć z nadmiaru wody. Zetrzyj cebulę i odstaw na bok. Do odsączonych ziemniaków dodaj krochmal, który utworzył się na dnie garnka do którego odsączała się woda z ziemniaków. Wbij jaja, dodaj mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj. Smaż rumiane placki na dobrze rozgrzanym oleju.
Na drugiej patelni zrumień boczek z łyżką oleju, posiekaj cebulę w kostkę razem z czosnkiem, podsmaż chwilkę aż się zeszkli. Na koniec dodaj umyte kurki. Duś kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba, gdyż boczek jest słony. Posyp sporą ilością natki i kopru. Podawaj na talerzach z kleksem kwaśnej śmietany (my jedliśmy z jogurtem).