piątek, 21 października 2022

Ostra zupa z dyni z goframi dyniowymi


x dynia w jednym daniu. Zupa krem z dynią, marchewką, selerem  o smaku curry. Do tego  gofry z puree z dynii z pestaki dyni. Budujemy odporność:)

Składniki:

Zupa:

1/4 dyni 

3 marchewki

1/2 selera

cebula

2-3 ząbki czosnku 

bulion

1 łyżeczka curry

2 cm imbiru

1 papryczka chili

2 łyżki oliwy 

Gofry:

puree z 1/4 dyni

3 łyżki mąki z pestek dyni (zmieliłam w młynku)

1 łyżka mielonego siemienia 

1 łyżka sezamu

1 łyżka chia

2 jaja

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

kiełki z brokułu

Przygotowanie:

Obieramy warzywa. Kroimy w dowolną kostkę. Podsmażamy na oliwie z przyprawami. Po 5 minutach wlewamy wodę na 2 cm ponad warzywa. Gotujemy do miękkości 0k 10-12 minut. Miksujemy na krem. Nie dodaje mleczka kokosowego bo nie lubię. Ale można;)

Gofry:

Dynię obieramy i gotujemy na parze albo w niewielkiej ilości wody do miękkości. Blendujemy. W młynku mielimy pestki dyni i siemię. Dodajemy do przestudzonego puree z dyni. Dodajemy resztę składników. Pieczemy gofry. Podajemy z zupą i kiełkami np. z brokułu.




środa, 19 października 2022

Roladki z cukini z humusem

 

Przepyszna przekąska z grillowanych pasków cukinii wyplenionych humusem. Może użyć też dowolnej pasty warzywnej lub z tuńczykiem. 


Składniki:

1 cukinia

humus:

ciecierzyca 1 słoik
cytryna 1/2 sztuka
pieprz cayenne szczypta
oliwa z oliwek 2 łyżki
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki np. himalajskiej
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki utartego kminu
natka kolendry 1 garść

oliwa 1 łyżka
ząbek czosnku
granat


Przygotowanie: 

Całą zawartość słoika z ciecierzycą wraz z wodą przełożyłam do malaksera, dodałam: oliwę, ząbek czosnku, sól do smaku, czosnek, sok z połówki cytryny i łyżkę tahiny. Zmiksowałam na krem. Doprawiłam kminem. 

Cukinię (w zależności od wielkości potrzeba wyciąć 12 pasków) umyć i wytrzeć papierem. Odciąć końcówki. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry ok. 2 mm. Posolić odstawić na kilka minut, aż zmiękną (cukinia puści sporo wody). Osuszyć plastry na ręczniku z nadmiaru wody.

Paski cukinii posmarować oliwą zmieszaną z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Na patelni grillowej smażyć paski cukinii z dwóch stron przez kilka chwil. 

Nabierać łyżeczką porcję humusu, rozsmarować na całej długości cukinii i zrolować. Ułożyć na talerzu posypać natką i granatem.