Przepyszna przekąska z grillowanych pasków cukinii wyplenionych humusem. Może użyć też dowolnej pasty warzywnej lub z tuńczykiem.
Składniki:
1 cukinia
humus:
ciecierzyca 1 słoik
cytryna 1/2 sztuka
pieprz cayenne szczypta
oliwa z oliwek 2 łyżki
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki np. himalajskiej
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki utartego kminu
natka kolendry 1 garść
oliwa 1 łyżka
ząbek czosnku
granat
Przygotowanie:
Całą zawartość słoika z ciecierzycą wraz z wodą przełożyłam do malaksera, dodałam: oliwę, ząbek czosnku, sól do smaku, czosnek, sok z połówki cytryny i łyżkę tahiny. Zmiksowałam na krem. Doprawiłam kminem.
Cukinię (w zależności od wielkości potrzeba wyciąć 12 pasków) umyć i wytrzeć papierem. Odciąć końcówki. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry ok. 2 mm. Posolić odstawić na kilka minut, aż zmiękną (cukinia puści sporo wody). Osuszyć plastry na ręczniku z nadmiaru wody.
Paski cukinii posmarować oliwą zmieszaną z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Na patelni grillowej smażyć paski cukinii z dwóch stron przez kilka chwil.
Nabierać łyżeczką porcję humusu, rozsmarować na całej długości cukinii i zrolować. Ułożyć na talerzu posypać natką i granatem.
Dawno hummusu nie robiłam, a szkoda :(
OdpowiedzUsuń