- Kilka tygodni temu zrobiłam kiszoną dynię. Najlepiej kisi się dynia hokkaido. Nie trzeba obierać jej ze skórki ale ja ją obrałam i zakisiłam z czosnkiem, plastrami imbiru z ziarnami kolendry. Dynię zalałam solanką 1l przegotowanej zimniej wody/1 łyżka soli kamiennej. Po kilku dniach kiszenia dynia była gotowa. Jest pyszna do jedzenia prosto ze słoika. Poniżej pokazuję przepis na zupę z dyni kiszonej do której podałam komosę ryżową.
- Składniki:
- kiszona dynia 1 słoik
- kalafior 1/2 sztuki
- marchew 1 sztuka
- pietruszka 1 sztuka
- ziemniak 1 sztuka ( ja nie dałam ale można dać zwykłego lub batat)
- kurkuma (dałam świeżą ok.5 cm)
- czosnek 2 ząbki
- cebula 1 sztuka
- świeży imbir 2 cm
- olej 2 łyżki
- bulion warzywny lub woda
- sól do smaku
- chili do smaku
- Przygotowanie:
- Warzywa (marchew, cebula, pietruszka, czosnek) umyć, obrać i pociąć na małe kawałki. Rozgrzać olej i smażyć warzywa i przyprawy ok. 5 minut. Zalać bulionem lub wodą ok.2 cm ponad warzywa. Gotować ok. 10 minut. Potem dodać kiszoną dynię i gotować jeszcze 5 minut. Całość zmiksować. Podawać z komosą ryżową lub ryżem.
piątek, 14 października 2022
Zupa z kiszonej dyni z imbirem i czosnkiem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz