czwartek, 13 października 2022

Kasza jaglana z warzywami, miętą, kminem z olejem rzepakowym

T
rwa kampania edukacyjno promocyjna "olej rzepakowy skarbem Europy". Organizatorem jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju. 

Olej rzepakowy to bogate źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych: omega -6 i omega-3. Stanowią one 30% składu oleju. Stosunek obu kwasów wynosi 2:1 i z punktu widzenia żywieniowego jest idealny. Zawiera witaminy E i K praz prowitaminę A. 

Przygotowałam pyszną kaszę jaglaną do lunchboxu w stylu arabskim dodatkiem oleju rzepakowego.


SKŁADNIKI:

1 i 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej

3/4 łyżeczki kminu rzymskiego

żółta papryka

biała cebula

2 łyżki oleju rzepakowego

cytryna ( kiszona byłaby idealna)

po 1 łyżce siekanej natki pietruszki i listków mięty

pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej i smażymy kmin, następnie dodajemy paprykę i cebulę. Jeśli macie kiszoną cytrynę to teraz można ją dodać ok. 1/4 szt. drobno posiekanej. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy kaszę i mieszamy. Na koniec dodajemy natkę z miętą. 

Można skropić sokiem z cytryny. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz