poniedziałek, 12 czerwca 2023

Zupa gołąbkowa

 

Zupa gołąbkowa z pulpetami z mielonego udźca indyka. ja wybrałam czerwony ryż, ze względu jego właściwości zdrowotnych. Możecie dać biały a mięso mielone jakie chcecie. Zupa jest pyszna i warto zrobić jej więcej bo odgrzewane smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:

młoda kapusta

500 g mielonego udźca z indyka

 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 l bulionu 

cebula

1 łyżeczka czosnku granulowanego 

liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego

pieprz mielony czarny

koperek

1,5 szklanki ugotowanego ryżu ( czas gotowania 25 minut)

olej

Przygotowanie:

Ugotować ryż i odcedzić. Chłodny ryż dodać do mielonego mięsa. Doprawić solą, czosnkiem i pieprzem. Wymieszać i uformować pulpety. W garnku na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę wlać bulion i włożyć pulpety i gotować kilka minut w międzyczasie dodać posiekaną kapustę, nakryć pokrywą i gotować 10 minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze gotować. Doprawić solą i pieprzem oraz koprem.