Zupa gołąbkowa z pulpetami z mielonego udźca indyka. ja wybrałam czerwony ryż, ze względu jego właściwości zdrowotnych. Możecie dać biały a mięso mielone jakie chcecie. Zupa jest pyszna i warto zrobić jej więcej bo odgrzewane smakuje jeszcze lepiej.
Składniki:
młoda kapusta
500 g mielonego udźca z indyka
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 l bulionu
cebula
1 łyżeczka czosnku granulowanego
liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz mielony czarny
koperek
1,5 szklanki ugotowanego ryżu ( czas gotowania 25 minut)
olej
Przygotowanie:
Ugotować ryż i odcedzić. Chłodny ryż dodać do mielonego mięsa. Doprawić solą, czosnkiem i pieprzem. Wymieszać i uformować pulpety. W garnku na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę wlać bulion i włożyć pulpety i gotować kilka minut w międzyczasie dodać posiekaną kapustę, nakryć pokrywą i gotować 10 minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze gotować. Doprawić solą i pieprzem oraz koprem.
super pomysł na zupkę!
OdpowiedzUsuń