czwartek, 1 czerwca 2023

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

 

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z dodatkiem młodej włoszczyzny. 

Składniki:

1 kg pomidorów

1 pęk młodej włoszczyzny

sól i pieprz do smaku

papryka ostra do smaku

oliwa z oliwek lub masło ( 2 łyżki)

szczypta cynamonu

ziele i lisć laurowy 

3 ząbki młodego czosnku

Przygotowanie:

Włoszczynę myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy litrem wody, dodajemy sól, pieprz, ziele i liść laurowy. Gotujemy 10 minut. W międzyczasie w rondlu rozgrzwamy oliwę lub masło i przesmażamy pokrojone pomidory (10 minut) wraz z czosnkiem. Całość przelewamy  do garnka z  włoszczyzną. Z garnka usuwamy pora i zielone części łodyg selera. Gotujemy chwilę i miksujemy. Zupę można przetrzeć przez sito. Podawać z bazylią i świeżo mielonym pieprzem. 


2 komentarze:

  1. Czekam już na własne, pachnące słońcem pomidory. Wtedy Twój przepis przyda się jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń