sobota, 14 czerwca 2014

Mleczna kanapka z lnianym żywym chlebem




Zdecydowałam się: nie jem glutenu. Mam mało żelaza we krwi. Witamina D ... niedobór. W moim postanowieniu pomaga mi przetrwać chleb lniany niepieczony  - żywy Habżyki.
Jak dobrze, że jest:)

Habżyki występują w 3 smakach. Naturalne słonecznik i len, pomidor - bazylia, cebula- czosnek
To nowość na polskim rynku. Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom zachowane są wszystkie odżywcze wartości żywności - bezcenne białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały. Chlebek jest bezglutenowy, w 100% surowy, bezmleczny, bez GMO dla wegan. Więcej można przeczytać na Habżyki . Chleb lniany żywy. Można tez polubić je na Chcę żyć zdrowo .

Ostatnio doskwiera mi brak deserów. Postanowiłam zrobić mleczną kanapkę, bezglutenową i udało się:) 


SKŁADNIKI:

opakowanie Habżyków 
opakowanie serka mascarpone
100 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki ksylitolu

Serek wyłóż do misy dolej mleczko, ksylitol. Wymieszaj razem. Na koniec dolej rozpuszczoną żelatynę kilku łyżka wrzątku. 



Deser pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu.