Ciasto naleśnikowe:
szklanka mąki orkiszowej lub innej
1 szklanka wody ( można dodać gazowaną) lub mleka
sok z 2 buraków (dałam pół butelki kupionego soku z samego buraka)
sól 1/2 łyżeczki
jajko
mięta -kilka listków
olej do smażenia
Farsz:
350 g twarożku domowego śmietankowego ( użyłam ze Strzałkowa)
50 ml mleczka kokosowego
1 łyżka wiórków kokosowych
łyżka miodu
skórka otarta z limonki i mandarynki do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, jajko, sól, sok z buraka oraz wodę mieszkamy na jednolite ciasto. Ciasto ma być lejącej konsystencji. Smażymy na rozgrzanej patelni (na nieco mniejszej temperaturze niż z samej mąki, ponieważ cukier z buraka łatwiej się przypala) na niewielkiej ilości oleju cienkie placki.
Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy skórkę z limonki i mandarynki. Dodajemy mleczko kokosowe, wiórki i miód. Mieszamy.
Nadziewamy naleśniki serkiem, dekorujemy mandarynką, liśćmi mięty i posypujemy cukrem pudrem.