wtorek, 14 kwietnia 2020

Naleśniki z sokiem z buraka z kokosowym twarożkiem i mandarynką

Po świątecznych smakołykach u nas dziś naleśniki z sokiem z buraka, kokosowym twarożkiem i mandarynką.

Ciasto naleśnikowe:

szklanka mąki orkiszowej lub innej
1 szklanka wody ( można dodać gazowaną) lub mleka
sok z 2 buraków (dałam pół butelki sklepowego soku z samego buraka)
sól 1/2 łyżeczki
jajko
mięta -kilka listków

olej do smażenia

Farsz:

350 g twarożku domowego śmietankowego ( użyłam ze Strzałkowa)
50 ml mleczka kokosowego
1 łyżka wiórków kokosowych
łyżka miodu
skórka  otarta z limonki  i mandarynki do smaku


Mąkę, jajko, sól, sok z buraka oraz wodę mieszkamy na jednolite ciasto. Ciasto ma być lejącej konsystencji. Smażymy na rozgrzanej patelni (na nieco mniejszej temperaturze niż z samej mąki, ponieważ cukier z buraka łatwiej się przypala) na  niewielkiej ilości oleju cienkie placki.

Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy skórkę z limonki i mandarynki. Dodajemy mleczko kokosowe, wiórki i miód.  Mieszamy.
Nadziewamy naleśniki serkiem, dekorujemy mandarynką, liśćmi mięty i posypujemy cukrem pudrem.