czwartek, 14 sierpnia 2014

Turbot z karmelizowaną cytryną


Ledwie zmieścił się na patelni. Ważył 1300 gramów. Turbot z karmelizowaną cytryną. To prawdziwa rybna uczta. Obok upiekłam frytki z batata.


Składniki:

turbot
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
cytryna 
sok z cytryny
batat
natka pietruszki


Przygotowanie:

Oczyścić turbota, naciąć skórę, włożyć w nacięcia plasterki czosnku, posolić, polać sokiem z cytryny, posmarować oliwą. Marynować.
Rozgrzać patelnię i lekko podsmażyć z dwóch stron. Przełożyć na pergamin i piec z batatem w 200 stopniach ok. 40 minut.

Na patelni na której smażył się turbot karmelizować cytrynę. Położyć przed podaniem na wierzch ryby, posypać drobno posiekaną natką.