Są pyszne. Mąż wypieka żytnie chleby a ja żeby moja rodzina jadła zdrowo (nie muszą jeść bezglutenowo) wypiekłam dla nich orkiszowe bułki na zakwasie żytnim z mąki jasnej z domieszką mąki orkiszowej pełnoziarnistej.
450 gram mąki orkiszowej jasnej + do podsypania
50 gram mąki
saszetka zakwasu np: żytniego lub własnego
pół saszetki drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka miodu akacjowego
szklanka wody letniej
Rozpuść drożdże i zakwas w szklance wody ( jeśli robisz z zakwasu postępuj tak jak z zakwasem) . Mąki przesyp do misy, wlej wodę , dodaj miód i sól, zacznij wyrabiać. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania (wyrasta dość długo). Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę przetnij na 6 równych części i uformuj bułeczki - paluchy podsypując mąką. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i pozostaw do wyrośnięcia. Rosną szybko, więc od razu nastaw piekarnik na 200 stopni. Po nagrzaniu ( u mnie ok 13-15 minut) piekarnika, włóż do pieca i piecz 45 minut.