![]() |
Jesiotr to ryba, która nie potrzebuje wielu dodatków. Jego mięso jest zwarte, delikatne i szlachetne w smaku. Świetnie sprawdza się w prostych, eleganckich kompozycjach. Połączyłam go z aksamitnym sosem na ze słodkiej śmietanki, przełamanymwanilią i cynamonem.
SKŁADNIKI:
4 dzwonka jesiotra
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki octu winnego
masło
sól i pieprz do oprószenia
2 łyżki bułki tartej
Sos:
2 łyżki ugotowanego maku
300 ml śmietanki 30%
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (np. Biovegan)
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub z tapioki
1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Rybę umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem skropić octem i odstawić do marynaty na godzinę. Następnie rybę włożyć do naczynia żaroodpornego. na wierzch rybę położyć kawałek masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do180° C. Piec 30 minut. W połowie czasu pieczenia posypać bułką tartą. Kiedy ryba się piecze przygotować sos (sos robić tuż przed podaniem, ponieważ stygnąc robi się gruba skórka a la kożuch). W rondelku rozpuścić łyżkę masła z odrobiną cukru brązowego, dodajemy mieloną wanilię czy tak jak ja cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Dodać śmietankę i wcześniej ugotowany mak. Do niewielkiej ilości śmietanki dodać skrobię i wymieszać, wlać do sosu i zagęścić ciągle mieszając. Upieczoną rybę przełożyć na talerz i polać makowym sosem.
