środa, 16 listopada 2022

Ekspresowe ciastka owsiane z masłem orzechowym i kawą

Ciastka te przygotowałam w kilka minut. BEZ cukru, BEZ laktozy, BEZ glutenu a dobre ;) 
Powodem było zrobione espresso które zapomniałam wypić oraz kończąca się data ważności masła orzechowego. Jak zwykle możecie zastąpić mąkę owsiana orkiszową czy pszenną a syrop klonowy np. miodem.

Składniki:

140 g tahiny z prażonego sezamu lub innej może być też inne masło orzechowe ( dałam pół na poł tahinę i masło z nerkowców)

50 g mąki z płatków owsianych (bezglutenowych) -możesz zmielić płatki

2 łyżki kakao przesianego

3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (zalanego 3 łyżkami wrzącej wody)

60 -80 ml syropu klonowego

wanilia mielona do smaku

30 ml espresso ( chłodne)

1/2 łyżeczki sody

1 łyżka sezamu

Dodatki: gorzka czekolada 4 kostki

kryształki soli Kwiat Soli


Przygotowanie: 

Masło orzechowe mieszamy na gładką pastę z syropem klonowym. Siemię zalewamy wrzątkiem odstawiamy na kilka minut aż ostygnie. Zaparzamy espersso( jęli masz zimne to super). Do pasty dodajemy mąkę owsianą i resztę skałdników czyli sodę, wanilię i kakao. Mieszamy z łyżką sezamu. Formujemy 12 ciasteczek i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowałne kulki spłaszczamy od góry. Pieczemy 180 stopniach przez 12-15 minut. 

Wysudzone polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i dodajemy odrobinę soli.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz