140 g tahiny z prażonego sezamu lub innej może być też inne masło orzechowe ( dałam pół na poł tahinę i masło z nerkowców)
50 g mąki z płatków owsianych (bezglutenowych) -możesz zmielić płatki
2 łyżki kakao przesianego
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (zalanego 3 łyżkami wrzącej wody)
60 -80 ml syropu klonowego
wanilia mielona do smaku
30 ml espresso ( chłodne)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka sezamu
Dodatki: gorzka czekolada 4 kostki
kryształki soli Kwiat Soli
Przygotowanie:
Masło orzechowe mieszamy na gładką pastę z syropem klonowym. Siemię zalewamy wrzątkiem odstawiamy na kilka minut aż ostygnie. Zaparzamy espersso( jęli masz zimne to super). Do pasty dodajemy mąkę owsianą i resztę skałdników czyli sodę, wanilię i kakao. Mieszamy z łyżką sezamu. Formujemy 12 ciasteczek i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowałne kulki spłaszczamy od góry. Pieczemy 180 stopniach przez 12-15 minut.
Wysudzone polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i dodajemy odrobinę soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz