Składniki:
100g makaronu spaghetti orkiszowego ( np. Alce Nero)
Sos:
200 g pieczarek
kilka suszonych grzybów mung
2 łyżki jasnej pasty miso
1/2 szklanki wody ( z gotowania maronu)
olej
sól
pieprz
ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego czosnku opcjonalnie świetnym dodatkiem byłby tu czarny czosnek
3 orzechy włoskie posiekane
trochę sezamu
1/4 sztuki pekińskiej kapusty
Przygotowanie:
Grzyby mung namaczamy 10 minut we wrzątku. Gotujemy kolejne 10 minut. Odcedzamy. Miękkkie grzyby mung i pieczarki kroimy w plasterki. Szatkujemy drobno nożem kapustę pekińską.W osobnym garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy z 1 łyżeczką soli 9-11 minut w zależności od producenta. Rozgrzewamy patelnię i na suchej patelni i rumienimy pieczarki, nastęnie dodajemy trochę oleju ( 2 łyżki max) i dodajemy czosnek oraz orzechy, dodajemy miso, wlewamy wodę z gotowania makaronu, dodajemy grzyby mung, dodajemy kapustę i gotujemy krótko. Teraz można trochę posolić. Nastepnie dodajemy odcedzony makarn i całość mieszamy tak aby sos orulił makaron. Wykładamy na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz