piątek, 18 listopada 2022

Spaghetti w grzybowym sosie z miso

Do tego dania wybrałam orkiszowe spaghetti. Danie jest maga proste i szybkie w przygotowaniu. To pyszne jesienne comfortfood.


Składniki: 

100g makaronu spaghetti orkiszowego ( np. Alce Nero)

Sos:

200 g pieczarek

kilka suszonych grzybów mung

2 łyżki jasnej pasty miso

1/2 szklanki wody ( z gotowania maronu)

olej 

sól

pieprz

ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego czosnku opcjonalnie świetnym dodatkiem byłby tu czarny czosnek

3 orzechy włoskie posiekane 

trochę sezamu

1/4 sztuki pekińskiej kapusty


Przygotowanie:

Grzyby mung namaczamy 10 minut we wrzątku. Gotujemy kolejne 10 minut. Odcedzamy. Miękkkie grzyby mung i pieczarki kroimy w plasterki. Szatkujemy drobno nożem kapustę pekińską.W osobnym garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy z 1 łyżeczką soli  9-11 minut w zależności od producenta. Rozgrzewamy patelnię i na suchej patelni i rumienimy pieczarki, nastęnie dodajemy trochę oleju ( 2 łyżki max) i dodajemy czosnek oraz orzechy, dodajemy miso, wlewamy wodę z gotowania makaronu, dodajemy grzyby mung, dodajemy kapustę i gotujemy krótko. Teraz można trochę posolić. Nastepnie dodajemy odcedzony makarn i całość mieszamy tak aby sos orulił makaron. Wykładamy na talerze. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz