niedziela, 20 listopada 2022

Ciasto drożdżowe z winogronami


Ciasto drożdżowe f
occacia to włoskie ciasto przygotowywe z ciasta podobnego do ciasta na pizzę. Oryginalna nazwa to "Schiacciata con l'uva", wypiekana w Toskani. Moje ciasto zawiera ziemniaki, trochę wiecej cukru ale mniej soli. Dziś zarobiłam je z kolorowymi winogronami i rozmarynem. Winogron można dać więcej. 
Chciałam sprawdzić czy będą nam smakować pieczone winograna. Fajnie jak uda wam się dostać bezpestkowe. 

Czas przygotowania: 10 minut
Wyrastanie: 3 godziny
Drugie wyrastanie: 40 minut
Pieczenie: 30-35 minut

Składniki:

450 g mąki orkiszowej jasnej

270 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( najlepiej resztki z obiadu)

15 g świeżych drożdży

150-180 ml ciepłej wody

3 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła

1,5 łyżeczka cukru

1 łyżeczki soli

rozmaryn

kilka sztuk winogron

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto ok. 8 minut ręcznie lub w dzieży robota. Miskę z wyrobionym ciastem oprósz mąką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto kilka minut podsypując od czasu do czasu mąką. Na formę wyłożoną papierem posmarowanym tłuszczem przełóż ciasto i palcami rąk nasmarowanymi oliwą rozciągnij równo po całej blaszce. Na wierzch układaj kolorowe winogrona oraz igiełki rozmarynu. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut po przykryciem. Piekarnik nastaw na 200 C i piecz ok. 30-35 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz