Podaję przepis na jedną blachę. Podwójcie składniki jeśli chcecie ich więcej, a chcecie;)
Składniki:
100 g masła miękkiego
50 g erytrytolu/ksylitolu ostatecznie cukru kokosowego lub cukru
1 jajko
30 g otrąb orkiszowych
170 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta mielonej wanilii
1 łyżka zimnej wody ( jeśli ciasto będzie za twarde - a nie powinno)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło ucieramy z wanilią i słodzidłem. Po utarciu wbijamy jajko i dalej ucieramy, następne wsypujemy mąkę i otręby, proszek i szczyptę soli oraz cynamon i zagniatamy ciasto w kulę. Rozwałkowujemy na 0,75 cm na stolnicy a potem wycinamy nasz ulubiony kształt. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach C. Można je udekorować np. gorzką czekoladą.