piątek, 20 stycznia 2023

Herbatniki cynamonowe z otrębami bez cukru


J
ak już skończą sie reklamy na Dzień Dziadka i Babci marketingowcy będą nas atakowali Walentynkami, ale ja ich wyprzedzam i już dziś serwuję wam herbatniki cynamonowe serca. A ponieważ troszczę sie o wasze zdrowie to są one z otrębami czyli pełne błonnika i bez cukru! :) Tak dodałam do nich erytrytol czyli 0 kcal. 

Podaję przepis na jedną blachę. Podwójcie składniki jeśli chcecie ich więcej, a chcecie;)


Składniki:

100 g masła miękkiego

50 g erytrytolu/ksylitolu ostatecznie cukru kokosowego lub cukru

1 jajko

30 g otrąb orkiszowych

170 g mąki orkiszowej jasnej

1 łyżeczka mielonego cynamonu

szczypta mielonej wanilii

1 łyżka zimnej wody ( jeśli ciasto będzie za twarde - a nie powinno)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Przygotowanie: 

Masło ucieramy z wanilią i słodzidłem. Po utarciu wbijamy jajko i dalej ucieramy, następne wsypujemy mąkę i otręby, proszek i szczyptę soli oraz cynamon i zagniatamy ciasto w kulę. Rozwałkowujemy na 0,75 cm na stolnicy a potem wycinamy nasz ulubiony kształt. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach C. Można je udekorować np. gorzką czekoladą. 



1 komentarz:

  1. Witam serdecznie ♡
    Wyglądają bardzo apetycznie, uwielbiam takie przekąski :) Bardzo inspirujący przepis, chętnie go wypróbuję!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń