Dwie tortownice tej samej wielkości (u mnie 16 cm średnica) wysmarowane tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać 2-3 cm nad rant tortownicy (papieru już nie smarujemy, tylko stronę przylegającą do blaszki).
Składniki:
6 jaj (temperatura pokojowa)
1 płaska łyżczka proszku do pieczenia
7 łyżek mąki (dałam jasną orkiszową tortową)
1 łyżka mąki ziemniacznej
5 łyżek drobnego cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 175 stopni C. Mąki razem z proszkiem do piecznia przesiać przez sito. Jaja umieścić w misie dodać cukier i ubić na jasną puszystą masę. Do masy wsypać ostrożnie mąkę najlpiej na brzegi naczynia i wymieszać krótko drewnianą łyżką lub szpatułą do połączenia się składników. Masę podzielić na dwie równe części, wyrównać wierzchy łopatką i piec 20-30 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie przykleja się do patyczka. Jeśli jeszcze zostaje na patyczku dodać ok.5 minut pieczenia. Wyłączyć temperaturę i pozwolić aby biszkopt ostygł w piekarniku. Nastepnie wyjąć biszkopt na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Blaty przecinamy na dwie części (w sumie będziemy mieli 4 blaty).
Poncz:
szklanka goracej wody
sok z połówki cytryny
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub ekstakru lub cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka limoncello albo spirytusu
Krem maślany:
300 g masła (temperatura pokojowa)
100 g cukru pudru trzcinowego
1 łyżka przesianego kakao
1 łyżka spirytusu
Dodatki:
4-5 łyżek powideł śliwkowych
1 łyżka surowego łamanego kakao
złoty pyłek a najlepiej płatki złota jadalnego
suszony bławatek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Masło umieścić w misie, dodać wanilię i zacząć ubijać mikserem na puch, po kilku minutach dodać cukier i miskować dalej na koniec dodać spirytus. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.
Składanie tortu:
Pierwszy blat tortu umieścić na paterze. Polać kilkoma łyżkami ponczu. Rozsmarować powidła. Położyć nastepny blat, naponczować i nałożyć kilka łyżek kremu waniliowego lub kakaowego według własnego uznania. Cały tort "otynkować" resztą masy kładąc raz łyżkę kremu kakaowego raz waniliowego. Powstanie wówczas struktura ombre. Tort udekorować według własnego uznania.