wtorek, 14 marca 2017

"Hummus" z pieczonego buraka i nerkowców


Przygotowałam pyszną paste a'la hummus. Nie każdy może jeść strączki. Dlatego użyłam namoczonych orzchów nerkowca. Reszta skąłdników bardzo podobna do klasycznego hummusu. 

SKŁADNIKI:

4 buraki upieczone
1 szklanka namoczonych dzień wcześniej orzechow nerkowca
3 łyżki oliwy
2 łyżki pasty tahini
1/2 łyżeczki kuminu
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

natka kolendry lub pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Zmiksuj namoczone orzechy nerkowca z pociętymi burakami, dodaj  resztę składników. Wyłóż na talerz, skrop oliwą i posyp natką lub kolendrą.

niedziela, 12 marca 2017

Chrupiąca marchewka z pieczarkami i szpinakiem


Tylko kilka składników i mamy pyszną misę ciepłych, chrupkich warzyw. Można potraktować ją jako sałatkę na ciepło lub dodatek do obiadu.

SKŁADNIKI:

2 marchewki
kilka ciemnych pieczarek
szpinak baby 2 garście 
czosnek 1 ząbek 
sól  i pieprz
oliwa 1 łyżka 
sezam lub czarnuszka

PRZYGOTOWANIE:

Marchew obrać i pociąć w plastry a plastry w paseczki, pieczarki pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę i wrzucić na mocno rozgraną marchew, smaż krótko, dodać j pieczarki i czosnek pocięty w plasterki. Dodać sól. Na koniec wrzucić wypłukany szpinak i wyłącz już palnik. Mieszaj. Posyp sezamem lub czarnuszką:)