wtorek, 14 marca 2017

"Hummus" z pieczonego buraka


4 buraki upieczone
szklanka  namoczonych dzień wcześniej orzechow nerkowca
3 łyżki oliwy
2 łyżki pasty tahini
1/2 łyżeczki kuminu
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

natka kolendry lub pietruszki

Zmiksuj namoczone orzechy nerkowca z pociętymi burakami, dodaj  resztę składników. Wyłóż na talerz, skrop oliwą i posyp natką lub kolendrą.

niedziela, 12 marca 2017

Chrupiąca marchewka z pieczarkami i szpinakiem


Tylko kilka składników i mamy pyszną misę ciepłych chrupkich warzyw. Można potraktować ją jako sałatkę na ciepło lub dodatek do obiadu.


2 marchewki
kilka ciemnych pieczarek
szpinak baby
czosnek
sól  i pieprz
oliwa
sezam lub czarnuszka


Marchew obierz i potnij w plastry a plastry w paseczki ( wzdłuż warzywa), pieczarki w plasterki. Rozgrzej oliwę i wrzuć na mocno rozgrzaną marchew, smaż krótko, dodaj pieczarki i czosnek pocięty w plasterki. Dodaj sól. Na koniec wrzuć wypłukany szpinak i wyłącz już palnik. Mieszaj. Posyp sezamem lub czarnuszką:)