Przepyszne, zachwycające lekkością
i zapachem naleśniki bułgarskie katmi.
Naleśniki trzeba usmażyć koniecznie na maśle, wtedy są w smaku takie jakie powinny być. Ja użyłam masła zwykłego i trochę się przypalało. Myślę, że klarowane będzie tu najlepsze.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki ( może być orkiszowa)
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
płaska łyżeczka świeżych drożdży
szczypta soli
łyżeczka cukru
żółtko
masło ( jeśli macie klarowane użyjcie własnie jego)
PRZYGOTOWANIE:
W wodzie rozprowadź drożdże, dosyp cukier, wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto. Jeśli będzie za geste dodaj jeszcze pół szklanki wody.Konsystencje powinno mieć gęstszą niż tradycyjne naleśniki. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Naleśniki smaż na złoty kolor z obu stron.
Podczas smażenia przyjemnie "bąbluje" ciasto. Ale na grubość wcale nie różnią się od zwykłych naleśników.
Do drożdżowych naleśników katmi podałam mus z jabłek.