sobota, 1 września 2012

Bułgarskie naleśniki Katmi




Przepyszne, zachwycające lekkością 
i zapachem naleśniki bułgarskie katmi. 

Naleśniki trzeba usmażyć koniecznie na maśle, wtedy są w smaku takie jakie powinny być. Ja użyłam masła zwykłego i trochę się przypalało. Myślę, że klarowane będzie tu najlepsze.

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki ( może być orkiszowa)
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
płaska łyżeczka świeżych drożdży
szczypta soli
łyżeczka cukru
żółtko
masło ( jeśli macie klarowane użyjcie własnie jego)

PRZYGOTOWANIE:

W wodzie rozprowadź drożdże, dosyp cukier, wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto. Jeśli będzie za geste dodaj jeszcze pół szklanki wody.Konsystencje powinno mieć gęstszą niż tradycyjne naleśniki. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Naleśniki smaż na złoty kolor z obu stron.
Podczas smażenia przyjemnie "bąbluje" ciasto. Ale na grubość wcale nie różnią się od zwykłych naleśników.



Do drożdżowych naleśników katmi podałam mus z jabłek.


11 komentarzy:

  1. śniadanie rzeczywiście idealne!
    u mnie naleśniki na obiad dzisiaj będą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie jak masło to tylko klarowane, ale osobiście wolę smażyć naleśniki na oleju rzepakowym, który nie ma smaku ani zapachu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie śniadanie poprawia humor na cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja chyba sobie na kolację takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o... jestem wielką fanką naleśników więc z pewnością wypróbuję (;

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. i to jest najpiękniejszy wpis:) Cieszę się. Musze znów je zrobić:)

      Usuń