Pokazuję na moim blogu sporo szybkich dań. To kolejna propozycja. Szparagi są soczyste, chrupiące i taka forma ich przygotowania sprawdza się najbardziej. Dla wegan zamiast kurczka proponuję tofu lub grzanki z chleba na zakwasie.
Składniki:
szparagi zielone 1 pęczek
pomidorki kokrajlowe
mix sałat
czosnek 1 ząbek
pierś kurczaka
czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
płatki chili
bazylia kilka liści
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem oraz płatkami chili. Kroimy w paski. Odstawiamy na chwilę do marynaty. Szparagi kroimy w 1 cm kawałki a końcówki zostawiamy nie krojone. Rozgrzewamy oliwę dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i dodajemy szparagi - chwilę podsmażamy. Przekładamy do miski obok. Na tej samej patelni smażymy kuraczka, dodajemy wcześniej podsmażone szparagi i wlewamy łyżkę soku z cytryny. Mieszamy. W misce wykładamy sałaty i przekładamy szparagi z kurczakiem. Dodajemy pomidorki i listki bazylii.