czwartek, 27 kwietnia 2023

Szparagi z kurczakiem i pomidorkami

 

Pokazuję na moim blogu sporo szybkich dań. To kolejna propozycja. Szparagi są soczyste, chrupiące i taka forma ich przygotowania sprawdza się najbardziej. Dla wegan zamiast kurczka proponuję tofu lub grzanki z chleba na zakwasie. 

Składniki: 

szparagi zielone 1 pęczek

pomidorki kokrajlowe

mix sałat

czosnek 1 ząbek 

pierś kurczaka

czosnek granulowany 1/2 łyżeczki

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku

płatki chili

bazylia kilka liści


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem oraz płatkami chili. Kroimy w paski. Odstawiamy na chwilę do marynaty. Szparagi kroimy w 1 cm kawałki a końcówki zostawiamy nie krojone. Rozgrzewamy oliwę dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i  dodajemy szparagi - chwilę podsmażamy. Przekładamy do miski obok. Na tej samej patelni smażymy kuraczka, dodajemy wcześniej podsmażone szparagi i wlewamy łyżkę soku z cytryny. Mieszamy. W misce wykładamy sałaty i przekładamy szparagi z kurczakiem. Dodajemy pomidorki i listki bazylii. 




środa, 26 kwietnia 2023

Młoda kapusta zasmażana z kurczakiem

Młoda kapusta zasmażana z piersią z kurczaka. 

SKŁADNIKI 

kapusta 1 szt.

cebula 1 szt.

bulion 1 szklanka ( na szklanke wrzątku biorę 1/2 szt. kostki bulionowej)

sól i pieprz do smaku 

liść laurowy 1-2 szt.

ziele angielskie 3 szt.

pierś z kurczaka

czosnek granulowany 1 łyżeczka

lubczyk 

duża łyżka mąki

3 łyżki oleju lub masła

olej trochę


PRZYGOTOWANIE 

Filet z kurczaka pokroić w paseczki i zamarynować w soli, pieprzu i granulowanym czosnku. 

Cebulę pokroić w piórka, kapustę poszatkować. W rondlu rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić cebulę, dodać kapustę chwilkę podsmażać. Wlać bulion, dodać przyprawy i dusić. Zwykle na pod koniec gotowania sprawdzam czy trzeba kapustę jeszcze dosolić. 

Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i usmażyć na rumiano paski kurczaka. Dodać do miękkiej kapusty. 

ZASMAŻKA: na małą patelnię wlać 3 łyżki oleju i łyżkę mąki. Zrobić zasmażkę i wlać do gotującej się kapusty z kurczakiem i szybko wymieszać. Podawać z lubczykiem lub koperkiem.