SKŁADNIKI
kapusta 1 szt.
cebula 1 szt.
bulion 1 szklanka ( na szklanke wrzątku biorę 1/2 szt. kostki bulionowej)
sól i pieprz do smaku
liść laurowy 1-2 szt.
ziele angielskie 3 szt.
pierś z kurczaka
czosnek granulowany 1 łyżeczka
lubczyk
duża łyżka mąki
3 łyżki oleju lub masła
olej trochę
PRZYGOTOWANIE
Filet z kurczaka pokroić w paseczki i zamarynować w soli, pieprzu i granulowanym czosnku.
Cebulę pokroić w piórka, kapustę poszatkować. W rondlu rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić cebulę, dodać kapustę chwilkę podsmażać. Wlać bulion, dodać przyprawy i dusić. Zwykle na pod koniec gotowania sprawdzam czy trzeba kapustę jeszcze dosolić.
Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i usmażyć na rumiano paski kurczaka. Dodać do miękkiej kapusty.
ZASMAŻKA: na małą patelnię wlać 3 łyżki oleju i łyżkę mąki. Zrobić zasmażkę i wlać do gotującej się kapusty z kurczakiem i szybko wymieszać. Podawać z lubczykiem lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz