czwartek, 27 kwietnia 2023

Szparagi z kurczakiem i pomidorkami

 

Pokazuję na moim blogu sporo szybkich dań. To kolejna propozycja. Szparagi są soczyste, chrupiące i taka forma ich przygotowania sprawdza się najbardziej. Dla wegan zamiast kurczka proponuję tofu lub grzanki z chleba na zakwasie. 

Składniki: 

szparagi zielone 1 pęczek

pomidorki kokrajlowe

mix sałat

czosnek 1 ząbek 

pierś kurczaka

czosnek granulowany 1/2 łyżeczki

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku

płatki chili

bazylia kilka liści


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem oraz płatkami chili. Kroimy w paski. Odstawiamy na chwilę do marynaty. Szparagi kroimy w 1 cm kawałki a końcówki zostawiamy nie krojone. Rozgrzewamy oliwę dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i  dodajemy szparagi - chwilę podsmażamy. Przekładamy do miski obok. Na tej samej patelni smażymy kuraczka, dodajemy wcześniej podsmażone szparagi i wlewamy łyżkę soku z cytryny. Mieszamy. W misce wykładamy sałaty i przekładamy szparagi z kurczakiem. Dodajemy pomidorki i listki bazylii. 




2 komentarze: