Sushi sandwich. Kto lubi sushi, ręka do góry! A suhi sandwich będziecie lubić jeszcze bardziej. Są świetne na wycieczkę za miasto, na rower, do pracy do lunchbox'a.
Jak ugotować ryż znajdziecie w linku poniżej:
SKŁADNIKI
Na ok 10 trójkątnych kanapek potrzeba:
5 arkuszy nori
ugotowany ryż do sushi (jak ugotować ryż przeczytaj na opakowaniu producenta)
miękkie awokado
marynowany imbir
100 g wędzonego łososia lub pieczonego, ugotowany burak
sos sojowy do maczania
wasabi
Wykonanie:
Nori docinamy na kwadrat po to aby wyszła kształtna kostka. Następnie mocno przeciskając przecinamy w połowie arkusz nożem od środka tak aby potem móc poskładać w kwadrat kanapkę (można też przeciąć nożyczkami- łatwiejsza wersja;). Na każdą ćwiartkę kładziemy ulubione dodatki. Ryż nakładamy na około 0,5 cm grubości na pierwszej ćwiartce. Na kolejne ćwiartki układamy awokado, łosoś, marynowany imbir.Składamy po kolei ćwiartkę na ćwiartkę. Po złożeniu przecinamy w trójkąt.