SKŁADNIKI:
ryż ekologiczny do sushi Bio Planet 1 szklanka
woda 1 i 1/5 szklanki
ocet ryżowy 50 ml
cukier 1 łyżka
sól do smaku
arkusze nori Bio np. Arche - 1 opakowanie
wasabi 1 szt.
imbir marynowany 1 słoik
awokado 1/4 szt.
por biała część 10 cm
ogórek świeży 1/2 szt.
serek śmietankowy - 3 łyżeczki
jajko
PRZYGOTOWANIE:
Wypłukaj ryż ponieważ zawiera dużo skrobi. Ważne aby robić to zimną wodą. Można przecierać delikatnie ziarenka ryżu miedzy palcami. Robimy tak trzy cztery razy, do momentu kiedy woda z płukania przestanie być mętna. Tak umyte ziarna zalewamy wodą i moczymy je 10 minut. Wylewamy ponownie wodę i dodajemy już właściwą proporcje czyli 1 i 1/5 szklanki wody. Nie solimy. Następnie wstawiamy przykryty pokrywką garnek na palnik (do momentu zagotowania się wody minie ok 6 minut) i gotujemy teraz 2 minuty od momentu zagotowania wody. Nie odrywamy pokrywki do końca procesu gotowania. Następnie pozostawiamy na najmniejszym palniku lub kuchenki elektrycznej na 8-10 min. Po zdjęciu z palnika najlepiej jest odstawić garnek w zimne miejsce lub na zimny kamień na 15 min. i jeszcze nie zdejmujemy pokrywki. Po ostygnięciu wysypujemy ryż do płaskiego naczynia i zalewamy zaprawą (ocet + cukier + sól) uzyskać shari. Lekko podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Taką zaprawą zalewamy po wierzchu ostudzony ryż i delikatnie mieszamy aby płyn rozprowadzić w całej porcji ryżu. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie mieszamy delikatnie tak aby nie pokruszyć ziaren i przykryte odstawiamy na jeszcze 5-10 min.
Smażymy cienki omlet z jajka.
Na bambusowej macie (makisu) kładziemy nori, czyli wodorosty i rozprowadzamy ryż równomiernie na całej szerokości wodorostu. W górnej części pozostawiamy około 2 cm arkusza bez ryżu aby po zwinięciu zakleić rolkę. Ryż układamy tak aby na obrzeżach powstała delikatnie wyższa ramka. Układając ryż moczymy dłonie aby uniknąć przyklejania ryżu do rąk. Na ryż w środkowej części układamy kolejno sałatę, serek pokrojone warzywa i omlet. Przy pomocy bambusowej maty zwijamy rolkę. Przed końcem zwijania moczymy niepokryty ryżem koniec wodorostu wodą i dokręcamy do przyklejenia.
Tak uformowaną rolkę tniemy na krążki. Podajemy z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem.
wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńZawsze ślinka mi cieknie, jak patrzę na takie smakowitości. Kiedyś się muszę zabrać, bo składniki już kupiłam :)
OdpowiedzUsuńA robiłam kiedyś ale japońska restauracja, którą mam w pobliżu robi lepsze, he, he...
OdpowiedzUsuńKusi! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi :) Jednak te w domu nie wychodzą mi, jak z restauracji sushi ;)
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam sushi ! :) Muszę właśnie zrobić zapasy składników, bo liście mi się skończyły i ocet ryżowy :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!