sobota, 16 sierpnia 2025

Keto focaccia


Keto focaccia z rozmarynem na mące migdałowej – bez glutenu

Keto focaccia z rozmarynem na mące migdałowej – bez glutenu, bez wyrzutów sumienia.

Moja keto focaccia na bazie mąki migdałowej to doskonała opcja dla osób na diecie niskowęglowodanowej, bezglutenowej lub po prostu tych, którzy szukają alternatyw klasycznego pieczywa.


Jest puszysta, wilgotna w środku i ma pięknie przypieczoną skórkę z nutą oliwy i rozmarynu. Można ją podać z oliwkami, dipem jogurtowym, zupą kremem, a nawet jako bazę do mini kanapek.


Składniki:


2 szklanki mąki migdałowej 

1/2 szklanki startego parmezanu 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki soli 

4 duże jajka 

50 ml wody 

3 łyżki oliwy z oliwek 

2 łyżeczki suszonego oregano 

2 łyżeczki rozmarynu 

gruba sól morska do posypania (opcjonalnie)

2 łyżeczki łusek babki jajowatej dla lepszej struktury

1 ząbek czosnku +1 łyżka oliwy 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 

W misce wymieszaj mąkę migdałową z proszkiem do pieczenia, solą i ziołami.

Dodaj jajka, oliwę i wodę. Wymieszaj – masa powinna być gęsta, ale dająca się rozsmarować. Przełóż do wyłożonej papierem formy i wyrównaj. Do łyżki oliwy dodaj rozgnieciony czosnek, skrop nią wierzch ciasta i ułóż gałązki rozmarynu na wierzchu.

Piecz około 25–30 minut, aż wierzch się lekko zarumieni i chlebek będzie sprężysty. Ostudź lekko i pokrój na porcje.


Dlaczego warto?


✔ Niski indeks glikemiczny

✔ Brak glutenu i mąki zbożowej

✔ Gotowa w pół godziny

✔ Idealna do przechowywania – nie traci wilgotności

niedziela, 10 sierpnia 2025

Knedle serowe z konfiturą Topfenknödel

Topfenknödel to knedle z kuchni austriackiej w mojej wersji 💛
Puszyste, delikatne w środku, obtoczone w maślanej bułce tartej z cukrem trzcinowym.
Zamiast kaszy manny – kaszka jaglana, a cukier biały zastąpiłam trzcinowym, do bułki tartej dodałam mielony len. Efekt? Lżejsze, ale równie pyszne!
Idealne z owocami, sosem waniliowym albo po prostu posypane cukrem pudrem.

Składniki:

250 g twarogu lub sera typu quark 

1-2  jaja

30 g  masła

50 g kaszy manny ( dałam kaszkę jaglaną)

50 g semoliny

1 szczypta soli 

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka cukru pudru ( dałam trzcinowy)

skórka z połowy cytry

Do obtoczenia: 100 g bułki tartej  

1 łyżka masła 

1 łyżka cukru ( dałam trzcinowy) 

















Przygotowanie:

W misce umieść ser (najlepiej użyć sera mielonego taki jak na sernik). Dodaj jajka, miękkie masło, kaszkę jaglaną, semolinę, sól, cukier waniliowy, cukier i skórkę z cytryny. Wymieszaj ręką, aż składniki się połączą (można użyć miksera).

Przykryj i odstaw do lodówki na min. 30 minut, aby masa stężała.

Dłońmi formuj jednakwowej wielkości kulki, żeby razem ugotowały sie w tym samym czasie. 

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Zmniejsz ogień do średniego i wrzucaj knedle partiami. Gotuj 8–10 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

Na patelni rozpuść masło, wsyp bułkę tartą i cukier. Mieszaj, aż bułka lekko się zrumieni i zacznie pachnieć.

Wyjmuj knedle łyżką cedzakową i od razu obtaczaj w maślanej bułce tartej.





My jedliśmy z domową konfirurą wiśniowo morelową. 



Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:


• Knedle z morelami