niedziela, 10 sierpnia 2025

Knedle serowe z konfiturą Topfenknödel

Topfenknödel to knedle z kuchni austriackiej w mojej wersji 💛
Puszyste, delikatne w środku, obtoczone w maślanej bułce tartej z cukrem trzcinowym.
Zamiast kaszy manny – kaszka jaglana, a cukier biały zastąpiłam trzcinowym, do bułki tartej dodałam mielony len. Efekt? Lżejsze, ale równie pyszne!
Idealne z owocami, sosem waniliowym albo po prostu posypane cukrem pudrem.

Składniki:

250 g twarogu lub sera typu quark 

1-2  jaja

30 g  masła

50 g kaszy manny ( dałam kaszkę jaglaną)

50 g semoliny

1 szczypta soli 

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka cukru pudru ( dałam trzcinowy)

skórka z połowy cytry

Do obtoczenia: 100 g bułki tartej  

1 łyżka masła 

1 łyżka cukru ( dałam trzcinowy) 

















Przygotowanie:

W misce umieść ser (najlepiej użyć sera mielonego taki jak na sernik). Dodaj jajka, miękkie masło, kaszkę jaglaną, semolinę, sól, cukier waniliowy, cukier i skórkę z cytryny. Wymieszaj ręką, aż składniki się połączą (można użyć miksera).

Przykryj i odstaw do lodówki na min. 30 minut, aby masa stężała.

Dłońmi formuj jednakwowej wielkości kulki, żeby razem ugotowały sie w tym samym czasie. 

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Zmniejsz ogień do średniego i wrzucaj knedle partiami. Gotuj 8–10 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

Na patelni rozpuść masło, wsyp bułkę tartą i cukier. Mieszaj, aż bułka lekko się zrumieni i zacznie pachnieć.

Wyjmuj knedle łyżką cedzakową i od razu obtaczaj w maślanej bułce tartej.




My jedliśmy z domową konfirurą wiśniowo morelową. 



Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:


• Knedle z morelami