Topfenknödel to knedle z kuchni austriackiej w mojej wersji 💛
Puszyste, delikatne w środku, obtoczone w maślanej bułce tartej z cukrem trzcinowym.
Zamiast kaszy manny – kaszka jaglana, a cukier biały zastąpiłam trzcinowym, do bułki tartej dodałam mielony len. Efekt? Lżejsze, ale równie pyszne!
Idealne z owocami, sosem waniliowym albo po prostu posypane cukrem pudrem.
Składniki:
250 g twarogu lub sera typu quark
1-2 jaja
30 g masła
50 g kaszy manny ( dałam kaszkę jaglaną)
50 g semoliny
1 szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru ( dałam trzcinowy)
skórka z połowy cytry
Do obtoczenia: 100 g bułki tartej
1 łyżka masła
1 łyżka cukru ( dałam trzcinowy)
Przygotowanie:
W misce umieść ser (najlepiej użyć sera mielonego taki jak na sernik). Dodaj jajka, miękkie masło, kaszkę jaglaną, semolinę, sól, cukier waniliowy, cukier i skórkę z cytryny. Wymieszaj ręką, aż składniki się połączą (można użyć miksera).
Przykryj i odstaw do lodówki na min. 30 minut, aby masa stężała.
Dłońmi formuj jednakwowej wielkości kulki, żeby razem ugotowały sie w tym samym czasie.
W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Zmniejsz ogień do średniego i wrzucaj knedle partiami. Gotuj 8–10 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
Na patelni rozpuść masło, wsyp bułkę tartą i cukier. Mieszaj, aż bułka lekko się zrumieni i zacznie pachnieć.
Wyjmuj knedle łyżką cedzakową i od razu obtaczaj w maślanej bułce tartej.
My jedliśmy z domową konfirurą wiśniowo morelową.
Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz